Kalau suka boleh letak cili kering sekeping.
![]() |
Bahan-bahan tadi cukup untuk buat kari sebanyak 3 1/4 periuk sebesar (sekecik) sauce pan. |
Tumiskan semua bahan sampai naik bau dan bawang nampak perang, lepas tu pes kari tadi kasi terjun dalam periuk. Kacau (takut hangus) sampai pecah minyak.
Lepas tu masukkan ikan (ini adalah kari ikan. Kalau nak buat ayam bezanya cuma guna serbuk kari ayam).
Kacau-kacau kari biar meresap kat ikan.
![]() |
Lepas tu masukkan air asam jawa dan air. Biar mendidih. |
![]() |
Tada... dah siap. Cukup untuk dua ke tiga orang makan. |
Mcm kari mamak...?
ReplyDeleteMcm kari mama 😆
DeleteBiasanya letak santan kan? wahh ni boleh cuba nanti ni hehe.
ReplyDeleteSantan tu versi melayu. Ini versi india. Cuba jgn tak cuba.
Deletesedap tuu kari mak., ;p
ReplyDeleteBelum cuba dh tahu sedap. Hebat betul wak ×D
DeleteRasanya ikan merah. Ha nampak - 'rasanya'. I is inesen too. Hahaha.
ReplyDeleteBelasah je ikan apa. Kalau nak buat kari kepala ikan lagi sedap kalau jenis ikan yg byk isi n lemak.
Kepala salmon pn sedap. Sampai korek n sedut2 mata dia. Mmm..