Wednesday, February 7, 2018

Khabar Berita Pertama Dari Mak Cik Untuk Tahun 2018

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh.

Setelah sekian lama akhirnya hari ni berjaya log in. Pinjam pc pejabat. Sementara tunggu incek papa pulang dari menjalani kursus BOSIET (Basic Offshore Safety Induction and Emergency Training). Petanda tak berapa lama lagi mak cik bakal kembali jadi ibu tinggal. Ibunya tinggal di daratan. Bapanya turun ke laut. Eheh.

Sebelum bercerita lebih lanjut ingin mak cik memohon maaf kerana tidak dapat menyambung leteran-leteran mak cik.

Mula-mula tu bizi bebenor. Bizi tahap nak stalk blog orang pun tak sempat. Kejar project deadline sebab nak bercuti hujung tahun itu hari.

Lepas tu tahun baru dimulakan dengan insiden telefon pintar digigit anak teruna sampai hilang gambarannya. Sampai hari ni tak bertelefon pintar. Bila tak bertelefon pintar memang payahlah nak update blog yang hidupnya semacam segan matinya tak malu mahu. Begitulah, sepintar-pintar telefon pintar tetap tak dapat mengelak gigitan seorang budak yang kegeraman.

Dua ke tiga hari telefon yang pintar itu digigit kereta pula dipancung orang. Segala kerugian material ditanggung si pelaku. Claim insuran dia. Itulah, lain kali jangan potong Q ye. Tapi kerugian masa dan tenaga serta hutang budi tetap ditanggung badan.

Eh, dah nak Isyak. Papehal solat dulu. Panjang umur insya Allah mak cik datang berleter lagi.

Daa..





Tuesday, September 26, 2017

Arak 2017: Episod 1- Pandangan Seorang Loyar

Kadang-kadang bila kita nak tunjuk pandai, kita sebenarnya lebih kepada memandai-mandai, akibatnya kita taklah nampak pandai.

Tak kira lah kita lawyer ka, majistret ka, ahlil musik ka, doktor gigi ka.



Mula-mula sila rujuk gambar.

Kemudian sila klik sini untuk lebih faham apa yang makcik nak leter nanti.

Dah terjun ke pautan sinun? Dah baca? Sila hadamkan.

Nanti bila senang mak cik akan kembali berleter.

Ok, see you.

Tuesday, September 19, 2017

Jawatan Kosong di Kelantan


Kilang minuman kacang soya.

Lokasi : Kelantan.

Berminat sila hubungi nombo yang tertera.

Sekian terima kasih.

Monday, September 18, 2017

Simbiosis


Symbiosis (from Greek συμβίωσις "living together", from σύν "together" and βίωσις "living")[2] is any type of a close and long-termbiological interaction between two different biological organisms, be it mutualistic,commensalistic, or parasitic. The organisms may be of the same or of different species. In 1879, Heinrich Anton de Bary defined it as "the living together of unlike organisms".
Symbiosis can be obligatory, which means that one or both of the symbionts entirely depend on each other for survival, or facultative (optional) when they can generally live independently.
***
Mutualism or interspecies reciprocal altruismis a relationship between individuals of different species where both individuals benefit.[17] In general, only lifelong interactions involving close physical and biochemicalcontact can properly be considered symbiotic. Mutualistic relationships may be either obligate for both species, obligate for one but facultative for the other, or facultative for both.

***
Sumber teks: Wikipedia

Friday, September 15, 2017

Selamat Hari Malaysia



Semoga Malaysia lebih aman, makmur, dan bebas jenayah dan rasuah.