Monday, July 27, 2015

Tahukah Anda


Kenaikan kadar tol tidak akan mampu menyelesaikan masalah kesesakan jalan raya.

Sebaliknya,

penghapusan tol adalah langkah yang bijak untuk kelancaranan trafik.


***

Itu pengajaran yang dapat aku kutip raya tahun ini.

Salah satu punca terbesar kesesakan jalan raya adalah disebabkan kenderaan perlahan dan berhenti di plaza tol.

Thursday, July 16, 2015

Aliran Trafik Pantai Timur

Malam tadi sampai. Selepas 13jam bertapa dalam kereta.

Konon nak keluar awal.

Tapi pagi-pagi dah dengar berita kesesakan kat tol Gombak, kat Karak.

Mungkin itu batch yang bertolak sesudah sahur.

Si kecik ensem itu demam-batuk-selsema pulak...

Gi klinik dulu. Update bekalan ubat (baca: dadah) free. Heheh.

Pukul 9 pagi akhirnya bertolak secara rasmi.

Tol Gombak clear.

Sampai Karak merangkak sampai Bentong. Amekaw.. Dua jam bazir di sini.

Nampak beberapa si bodoh tunjuk terer pecut kat emergency lane.

Sampai depan terhegeh-hegeh tagih simpati nak masuk line. Trafik dah memang slow dan kumpulan si bodohtunjukterer melambatkan lagi aliran trafik.

Betul lah. Kebodohan boleh buat orang marah.

Sabor je la.

Berhenti tapau KFC untuk kanak-kanak riang.

Kecit ensem tu pun sama terpaksa makan KFC.

Whipped potato tanpa sos. Licin dia makan. Pastu joget-joget. Sudah.. tersuka fast food ke apa?

Masuk LPT ada beberapa spot trafik slow tapi ok boleh jalan lagi.

Exit Cukai sebab nak cari lemang di Kijal.

Masuk balik highway. RNR dan hentian sebelah semua penuh.

Solat kat Ajil. Orang tak ramai.

Tapi selepas tu merangkak sepanjang 6km exit KT.

6km selama dua jam setengah.

Tengah-tengah jalan tukar pilot. Bagi can incek papa tidur. Nasib baik ensem kecit tu tidur dalam baby seat.

Lagi dua kanak-kanak riang terlelap lepas penat buat kecoh.

Tapi aku lak buat kecoh memekak nyanyi lagu raya.

Tapi memandangkan semua pun tidur dengan lena bolehlah aku anggap suara aku merdu. Kot tak merdu mesti dah dapat kritikan juri kan.

Dah exit highway rupanya episod jam tak habis lagi.

Jam lagi sekitar Permaisuri.

Berbuka dalam kereta. Nasib baik ada spare roti.

Tapi nak kena pujuk kecit ensem tu sebab roti dia yang pegang. Lepas setengah jam baru berjaya.

Hari ni aku rasa kesesakan akan berlaku kat kawasan yang sama.

Jadi saranan aku kepada sesiapa ikut LPT 2 sila exit Ajil kemudian ikut jalan pantai.

Dan dengarlah Suria FM. Sebab dia punya trafik update sangat kerap 24 jam sehari, tepat dan menyeluruh. Dan ye, lagu-lagu raya yang awesome.

Frekuensi Suria FM:
Lembah Klang: 105.3
K.Terengganu: 102.4

Apa-apa pun berhati-hati di jalan raya. Bertimbangrasa dan jangan jadi sibodohtunjukterer.

Bibir ni kalau pakai lipstick mau seminggu sebatang. Nasib baik boy.
Selamat hari raya.
Maaf zahir dan batin.



Wednesday, July 15, 2015

Makan Sisa Makanan

Ini bukan sarcasme atau apa-apa yang sewaktu dengannya.

Saranan ini adalah betul-betul.

Amalan ni aku dah buat dan terbukti selamat dan mengelakkan pembaziran.

Selain itu ada juga beberapa faedah sampingan contohnya menjimatkan masa dan tenaga.

Caranya?

Mana-mana lauk yang tak habis contohnya asam pedas yang isinya dah selamat bersemadi dalam perut dan yang tinggal cuma kuah - pack lebihan kuah dalam bekas dan simpan beku dalam freezer.

Lain kali cuma panaskan dan tambah isi ikan sahaja.

Cara ni dah berjaya menjimatkan masa aku untuk sediakan juadah berbuka.

Antara lauk yang pernah aku bekukan ialah asam pedas (kuah sahaja), ayam masak kicap (pun kuah sahaja) dan rendang (daging, ayam, itik).

Selain dibekukan ada lauk yang boleh dikitar semula jadi lauk lain.

Contohnya masakan ayam atau ikan goreng cili yang isinya dah selamat jadi santapan, lebihan cili boleh digunakan untuk masak asam pedas atau sambal tumis ikan bilis ke, udang ke, sotong ke.

Lain-lain macam biasalah ayam goreng atau ikan goreng yang lebih boleh dijadikan bahan dalam nasi goreng.

Jom cuba. Elakkan pembaziran.