Monday, May 2, 2016

Give Them A Life. Please..

Pagi sekolah, petang sekolah, tuisyen, kelas muzik, kelas itu kelas ini, sekolah pagi ada homework, sekolah petang ada homework, cikgu tuisyen bagi homework, study study study exam exam exam.

Belajar tak salah. Yang salah bila anak-anak ini dipaksa menelan ilmu yang segala macam dalam jangka masa yang belum tentu sesuai untuk mereka.

Ada yang mampu, tak dinafikan, tapi ramai juga yang lain tahap kemampuannya tapi standard yang sama juga dikenakan ke atas mereka.

Ibarat disuruh menghabiskan tiga pinggan nasi dengan bermacam lauk pauk dalam masa sepuluh minit.

Nikmat makannya hilang, nasi masuk dengan tujuan untuk ditelan dan menghabiskan semua ketiga-tiga pinggan nasi.

Tambahan lagi, lauk pauk ketiga-tiga pinggan nasi itu belum tentu sesuai dengan selera.

Macam tu lah aku rasa keadaan budak-budak sekarang. Kesian.

Tapi lebih kesian bila mendapat tekanan daripada ibu bapa yang menetapkan bahawa cemerlang itu ialah mendapat straight A's dalam peperiksaan.

Lalu anak-anak berlelah mengejar impian ibu dan bapa.

Dan cikgu-cikgu terkejar-kejar menghabiskan silibus mengikut jadual.

Dan bila pelajar skor 93 markah berbanding target 95 markah, ibu bapa datang sekolah minta penjelasan cikgu. Adui, hantuk kepala kat dinding.

Apa yang kita ibu bapa nak?

Kalau ingin mereka berjaya bukan ini caranya.

Lebih-lebih lagi bila pandangan kita terhadap kejayaan itu terlalu sempit.

Kalau beginilah caranya, kita sedang menghasilkan zombie masa hadapan.

Kita perlukan manusia. Manusia yang berfikir dan bertindak atas naluri kemanusiaan.

Bukan robot yang diprogramkan untuk skor dalam peperiksaan.

Biarkan mereka belajar. Bukan memaksa mereka menelan data.

Biarkan mereka meneroka. Bukan mengajar mereka menjadi pak turut.

Biarkan mereka berfikir. Bukan sekadar menghafal teknik skor peperiksaan.

Biarkan mereka bermain. Jangan rampas kebahagiaan usia muda mereka.

Berikan mereka bimbingan. Agar mereka tau memisahkan antara kebenaran dan kebatilan.

Berikan mereka rehat. Jangan rampas hak mereka.

Berikan mereka sebuah kehidupan. Hidup ini terlalu singkat untuk dibazirkan.

Jangan jadikan mereka trofi untuk kita berlagak. Harga yang perlu kita bayar untuk tujuan semacam ini terlalu mahal sedang pulangannya tidak menguntungkan.

Betulkan niat, reset minda.

Moga nanti tiada kekesalan

di hati mereka

dan

di hati kita.

Thursday, April 28, 2016

Merarau Nasi Lemak CPL


Kepada peminat nasi lemak yang rindukan home cook nasi lemak boleh cuba nasi lemak CPL.

Nasi yang sihat. Lemak terasa tapi minyaknya tiada. Nasi lemak yang selalu aku makan minyaknya lebih lemaknya hilang entah ke mana.

Ikan bilis dalam jumlah yang optimum. Nasi lemak yang aku selalu sarapan paling banyak ada tiga ekor. Selalu juga kalau label nasi lemak sotong jangan harap nak bersua dengan ikan bilis. Bagi aku ikan bilis adalah aksesori penting. Takde ikan bilis tak sempurnalah nasi lemak.

Sambal yang smooth dan takde biji cili. Tak lah aku sibuk nak sembunyi-sembunyi cungkil biji cili lekat kat gigi. Dan rasa yang mild sesedap seadanya. Hmm camana nak explain ye.. Kalau nasi lemak yang kita beli dari pembuat nasi lemak pro selalunya sambalnya gelap dan bau belacannya sampai ke hidung, sambal nasi lemak CPL ni ala lembut gitu.

Dan didatangkan dengan telur dadar yang macam orang tabur atas pulut kuning tu.

Timun dipotong cantik pulak tu. Presentation bersih, kemas dan cantik. Nasib baik bulan lepas belum launch lagi. Kalau tak mungkin gambarnya dah masuk majalah TIMES.


Eh tak tau? Bulan lepas dalam majalah TIMES nasi lemak diiktiraf top 10 menu sarapan antarabangsa yang sihat. Yu don play play ah..


Wednesday, April 27, 2016

Kenapa Allah Tak Buat Kereta?

Sambungan entri semalam.

Si leng chai itu yang tanya.

Dan si leng lui juga ulang soalan. Dia pun nak tahu juga.

Allah boleh buat segala-galanya tapi kenapa Allah tak buat kereta?

Aku jawab,

sebab

Allah dah bagi otak, manusia fikirlah sendiri camana nak buat kereta.

Ooooooo... kata diorang.

Faham lah tu. Hehe.

Soalan dari budak yang ini aku tak perlu jawab sebab aku tak reti bahasa Korea.