Thursday, December 18, 2014

Malala of Swat Valley





Minggu lepas tengok CNN nampak dia. Teringat masa berita dia kena tembak aku 'kurang peduli'.

Tapi lepas tahu cerita aku macam terkedu. Gila berani.

Bila dengar dia bercakap, aku kagum.

Kalau jumpa dia aku nak peluk.

Aku nak tujukan lagu ini untuk dia.

Kalau dia dengar aku tak nak siapa-siapa translate lagu ni untuk dia. Kalau boleh biar dia sendiri belajar bahasa lagu ini. Sebab bagi aku liriknya kurang indah bila diterjemah ke bahasa Inggeris.

Untuk kau, Malala; Terbang Tunduk dari Fyn Jamal,

bertahanlah wahai raksa jangan kau terhenti
berpautlah wahai nyawa ini bukan mimpi
saksikan dengan mata
rasakan dengan jiwa
kau sedang tinggi
jauhnya kau terbang
siapa sangka
getir yang menghalang tak besar mana
payah payah semalam
moga mudah selama
tiap apa yang mematah tegakmu
tiap yang menolak
tiap yang memijak-henyak
biar di belakangmu
jangan dikenang
moga dibuang dendam dan sayu
tuhan jangan kau izin aku lupa
jangan Kau biarkan aku mendepang dada
pasakkan hatiku pada kaki
paksakan kutunduk sehingga mati


***

Tadi dapat berita serangan Taliban ke atas sebuah sekolah di Peshawar mengakibatkan kematian 132 orang kanak-kanak dan 16 orang staff.

Damn.

klik bawah ni:
Peshawar Massacre

Wednesday, December 3, 2014

Doa Yang Termakbul


Budak itu empat bulan. Aku rasa dia macam sangat comel. Rasa nak geget pipi dia. Suka cium mulut kecik dia, ketiak dia, perut dia. Kadang-kadang bontot dia pun aku cium. Kalau tercium bau poo poo petanda nak kena cucilah.

Tapi kesibukan menguruskan rumah, kakak dan abangnya, dan dapur, kain baju lagi, makan pakai seisi rumah membuatkan dia kadang-kadang nampak terabai. Berborak-borak kebosanan sorang-sorang dalam baby cot. Ala cian..

Satu hari aku gomol-gomol dia, peluk dia kuat-kuat sambil cakap kan best dapat peluk dia lama-lama. Dia cuma sengih-sengih terkulat-kulat hisap jari.

Tak semena-mena malam tu dia demam. Selalunya malam-malam dia tidur elok je dalam cot sampai pagi. Bila dah demam nak berpangku ajelah. Sudahnya dua malam aku tak boleh baring. Tidur pun sambil duduk atas katil pangku budak comel yang demam itu.

Nampaknya doa aku untuk peluk dia lama-lama dah termakbul.

Dan malam tadi dia dah tak merengek lagi. Boleh tidur dalam cot macam biasa.

Dan malam tadi dapatlah aku meluruskan pinggang atas katil.

Dan pagi tadi aku bangun lambat. Pukul 6 baru tersedar. Lena sungguh.

Tapi dia masih demam. Tapi dah ceria. Panas kurang dah.

Oh sayang, cepatlah sihat. Mama dah rindu nak ke dapur lagi.

Pulak..

Aih mama.. (kata kak long budak comel itu)

Thursday, November 20, 2014

Xenophobia

Pagi-pagi keluar rumah, masuk lif, dalam lif ada warga asing.

Keluar parking, ada guard tunggu dekat exit parking. Warga asing.

Keluar pintu pagar, dengar suara dari guardhouse menyapa "morning boss". Pun warga asing.

Masuk kedai mamak, ada ane ambil order. Cakap Melayu sepatah dua, order pakai ayat panjang dia tak faham. Sah, warga asing.

Ok, tak nak mamak, masuk kopitiam. Sama juga. Tukang ambil order, warga asing.

Masuk parking. Yang jaga parking warga asing.

Pergi isi minyak. Warga asing lagi.

Lalu tapak pembinaan. Nampak lembaga-lembaga bertopi kuning dengan but keselamatan. Warga asing.

Pergi ladang kelapa sawit. Mereka juga. Warga asing.

Order almari. Yang datang pasang warga asing.

Tukang potong rumput. Warga asing.

Pergi stesen bas. Tiba-tiba terasa macam di Jakarta.

Pergi Masjid India hari cuti rasa macam di Dhaka.

Pergi Brickfield. Rasa macam kat Mumbai.

Masuk kilang elektronik, kilang plastik, kilang stamping. Production floor, warehouse, diorang sapu bersih.

Masuk toilet, ada tukang cuci tengah lap sinki. Warga asing.

Pergi pasar nak beli ikan sekali dengar slang tokey ikan, pandang muka betul-betul. Sah warga asing.

Selak-selak surat khabar. Bunuh, dera, rogol, rompak, culik. Mereka tambah statistik. Tak semua mereka yang buat tapi mereka penyumbang besar.

Itu hari tengok NST. Jumlah mereka 6.7 juta. 3 kali lebih ramai daripada kaum India tempatan, 25 kali lebih besar daripada populasi penduduk Perlis. Dari 6.7 juta hanya 2.1 juta sahaja ada permit.

Duit kerajaan kita (baca: duit cukai kita) subsidi bahan api, makanan, rebat api air, mereka juga sama merasa.

Dan aku belajar istilah baru - Xenophobia. Sekarang aku rasa 'ketakutan' jenis ini semacam perlu.