Friday, May 29, 2015

Dah Berak Tolong Flush Sendiri


Nak kahwin perlu duit.

Itu fakta.

Bila takde duit boleh berhutang.

Fahamlah. Sekarang semua pakai duit.

Sekadar untuk melicinkan perjalanan majlis rasanya takde hal selagi bukan untuk bermewah dan tunjuk gah.

Masalahnya adalah bila mintak tolong orang lain buat pinjaman peribadi, lepas tu kau bayar orang tu on off, itu pun lima kali je..

Dan orang tu ikat perut nak membayar hutang kau, nak suap mulut anak bini, bayar bil itu ini, belanja dapur bagai dan kau buat selamba macam takde apa-apa.

Kau kerja, bini pun kerja, tanggungan takde, rumah tak payah bayar, belanja dapur tak payah, bayar kereta je kot.

Takde duit? Melancong ada pulak duit.

Yang tukang bayar hutang kau tu pernah seminggu tong beras dia kosong kau tau?

Pengajaran:

1-Kalau rasa tak suka bayar hutang jangan berhutang.

2-Kalau tak mampu berjimatlah mana patut. Tukang bayar hutang kau tu dulu kahwin pelamin pun buat sendiri je.

3-Jangan buat loan untuk orang lain terutama yang dah tau tahap kredibilitinya kurang tinggi.

nota: aku mewakili tukang bayar hutang itu melepaskan perasaan kecewanya sebab aku dengar pun boleh bengang. Apa da..

p/s: contohi adik kesayangan ambe dan suaminya yang kahwin bajet. Pelamin, langsir bilik pengantin, sarung bantal, karpet putih ropol-ropol, dan macam-macam lagi hiasan  semua pengantin yang buat sendiri pakai barang RECYCLE. Yang pengantin lelaki pulak duit belanja kahwin pakai duit simpanan. Rupa-rupanya dia dah menabung untuk kahwin sejak mula kerja. Berwawasan betul. Sejuk ati mak.

Thursday, May 28, 2015

Bukan Mainstream

Semalam beli ayam satu ekor.

Suruh chicken man tu potong empat.

Sambung beli barang lain.

Balik rumah tengok macam ni dia potong empat.

Kat whole leg pun ada dada.

Macam ketumbuhan?

Mungkin ini teknik baru?

Atau mungkin juga dia dari another school of chicken cutting.


Wednesday, May 27, 2015

Nak Kena Cium?


Masuk bulan ni aku berjaya meniggalkan bedak selama tiga bulan.

Tahniah untuk aku sebab berjaya menjimatkan perbelanjaan sebanyak empat puluh lima ringgit dalam tiga bulan tersebut.

Tiba-tiba rasa seronok pulak.

Bila dah tak berbedak dah tak kisah lagi dah muka digomol-gomol si hensem kecik itu.

Dia kalau boleh nak ngap aje hidung, pipi, dahi mama dia.

Dah tu basah kena air liur.

Mashem-mashem gitu.

Tapi seronok kena cium kena gigit dengan budak takde gigi.

Nak cuba?