Friday, May 27, 2016

Cikgu-cikgu yang Comel


Ini bukan budak sekolah.

Ini cikgu-cikgu sekolah tadika.

Comel kan.

Thursday, May 26, 2016

Tenggelam Timbul

Apa pasal itik ni timbul setengah tenggelam setengah.

Hari ni budak-budak tadika itu exam sains.

Pagi ni si leng lui tanya sains tu apa?

Adoi.

Wednesday, May 25, 2016

Planet Sistem Suria


Satu hari si leng chai itu minta kertas.

Dah dapat kertas dia capai balang plastik yang aku isikan segala mak nenek pensel warna krayon pen pensel bagai.

Biasalah, kutip celah-celah sofa, bawah meja, dalam tong kitar semula pun ada, jadilah rojak pensel warna.

Selesai lukis dia datang bercerita.

Mula-mula okay lah dia cerita pasal planet-planet yang dia lukis dari mercury, venus, earth, mars, jupiter, saturn, uranus, neptune, pluto.

Hari-hari dia asyik ulang cerita planet sampai nama-nama planet melekat kat otak mama dia.

Lepas tu dia cerita pasal bintang lain yang lagi besar dari matahari.

Dia cerita pasal canis majoris, aldebaran, betelguese.

Tapi semua tu takde dalam lukisan dia.

Mungkin sebab tak muat ruang  kertas. Almaklum, bintang gergasi.