Wednesday, March 4, 2015

Terasa

Dalam perjalanan ke tempat kerja aku nampak monyet gendong anak monyet meniti kabel letrik.

Aku nampak juga orang bawak anjing bersiar-siar pagi-pagi.

Hari-hari nampak.

Tapi aku tak pernah pulak nampak orang bawak anak orang bersiar-siar pagi-pagi.

Adakah menyindir aku?

Monday, March 2, 2015

Diari CNY

Bab 1 : Papa ke Laut Lagi

Satu hari incek papa diarahkan ke laut oleh bos beliau dengan kadar superduperultrasegera. Maka macam biasa tinggallah mama dan anak-anak. Eleh, macam tak biasa.. eheh.

Bab 2 : Hujung Minggu Bersama Nenek dan Atok

Hujung minggu mak mentuo den datang menemankan menantu dan cucu-cucu. Baik nor mak mentuo den siap datang top-up barang dapur bagai. Ekau ado? Heh riak pulak..

Leng chai dan leng lui buat puding roti dengan nenet.

Atoknya belanja makan malam kat Burger Kaw Ampang Waterfront.

Ha, sapa-sapa nak boikot burger mc d tapi ketagih dengan GCB boleh try chicken grilled burger kat situ (rujuk gambar di atas)

Bab 3 : Leng Chai Demam

Incek Papa belum balik. Leng Chai demam. Apa lagi, usung ler gi klinik. Itu pun nak cerita. Heh. Tapi terkorban la cuti satu hari. Huk..

Bab 4 : Yay Yay Papa Balik

Incek Papa di lautan. Tak lupa daratan..
Lepas seminggu lebih.. takde la lama pun.

Bab 5: Jalan-jalan Ipoh

Hmm.. jalan la sangat. Gila jalan jam. Kat highway jam, keluar ikut jalan lama. Samo yo.. Paling tak best kalau kat tandas awam masih ada yang muka tak malu potong Q. Huh.

Waa.. waa.. Travel bawak budak - expect the unexpected.

Dah redah jam, tiba time lunch berenti makan kat warung dekat dengan Felda Sungai Klah. Hari panas gila. Leng lui asyik menggaru-garu. Panas, gatal, rimas. Nak air-cond aje puteri lilin ni.

Leng chai nampak sampah, dia tanya mama sapa yang buang. Mama sibuk gosok leng lui yang gatal sana-sini jawab lebih kurang, ontah, tak tau den tu dowh. Waaa waa leng chai buat drama sebab jawab tak tau. Adoi ai..

Masuk keta terbau yang kurang best. Leng chai ok-ok. Hmm, ok. Jom cari toilet ke stesen minyak ke.

Akhirnya petang sampai Ipoh. Macam travel balik teganu la pulak..


Bab 6 : Hotel Seri Malaysia Ipoh

Leng chai dan leng lui mandi pool sampai lupa daratan macamlah kat rumah takde pool.

Nak stay kat hotel yang ini badan mesti fit. Sebab? Lif tadak. Haha.. Itulah kalau last minit cari hotel. Tapi nasib baik ada. Ok la.. dan ye, murah.

Bab 7 : Beraya di Sabak Bernam

Raya Cina bersama orang kelate dan teganu di rumah orang Jawa. Tak nak cerita banyak. Macam dah malas nak taip.

Bab 7: Dating

Isnin - hantar anak-anak tadika dan daycare. Mama ngan papa keluar berpoyo-poyo. Ngeh.. Takde gambar. Eleh, macam orang nak tengok..

Bab 8: Leng Lui Pulak Demam

Adoi..

Kat klinik

 Incek papa amik cuti jaga leng lui. Mama kojo.

Bab 9 : Malas

Dah, tulis-tulis diari aku memang tak reti. Kenapa entah.

Bab 10 : Pengajaran

Moral of the story:

Aku memang tak reti tulis diari. Tak klaka pun tapi macam nak tergelak terbahak-bahak. Tapi takleh gelak. Ada baby tidur atas pangku.







Thursday, February 12, 2015

Kentut

Baby kalau kentut cam comel je.

Orang dewasa kalau kentut..

Mengundang caci maki aku rasa.