Sunday, June 25, 2017

Rendang Ayam Cili Padi Nogori

Kaler cenggini dah macam terlebih kerisik.

Tahun ni giliran aku buat rendang.

Ayam kampung bela sendiri. Kelapa pun hasil tanaman kat laman. Terasa sungguh tradisional di situ. Cuma aku terlepas adegan kejar ayam dan sembelih ayam tu.

Berkat buat sibuk dan mengacau mak mertua di dapur selama ni agaknya buat aku hafal bahan-bahan rendang ayam ni.

Cuma masalah masakan Melayu ni selalunya sukatannya main agak-agak je. Paling tak pun sukatan ikut inci atau ukur pakai ibu jari kaki. Benda makan boleh pulak ukur sebesar ibu jari kaki :p. Mungkin inilah namanya masakan dari kaki hati.

Jadi kalau aku nak kongsi resepi di sini takut pula kalau tak berapa menjadi. Nanti lah kalau dah dapat sukatan dan nisbah yang elok aku kongsikan.

Wednesday, June 21, 2017

Nenong Nenong Nenong

Ampun dan maaf hamba pohonkan kepada sesiapa yang pernah menjadi mangsa emoji spam daripada nombor hamba.

Kepada mok, incek papa, cikgu tadika.

Sesungguhnya pembuat angkara masih belum insaf dan bakal kembali aktif menghantui skrin telefon anda.

Jadi, ampun dan maaf in advance.



Mmphh dapnya oti kwim..

Friday, June 16, 2017

Berilmu Beramal

Satu hari masa tengah dengar radio tiba-tiba keluar lagu raya. Aku pun tiba-tiba jugak "Yay lagu raya".

Tetiba ada suara sound "Ish, lagu raya", dengan rupa ala-ala pak imam. Laju je tangan pak imam tu tukar channel lain. Baru nak mood kenangan raya zaman budak-budak.

"Loh, dah nak raya apa salahnya dengar lagu raya. Takkan nak dengar lagu krismas pulak". Macam aku buat dosa pulak dengar lagu raya.

"Bulan puasa ni dengarlah lagu Ramadhan.." Jawab pak imam dengan ekspresi muka pak Wahab.

Ok fine. Layan je la channel yang itu.

Tapi channel yang dia tukar tu berkumandang lagu pop mat saleh.

Oo.. Macam tu lagu Ramadhan rupanya.