Thursday, October 30, 2014

Maternity Leave

Pagi tadi kebetulan satu lif dengan jiran sebelah. Dia dengan dua anaknya nak dihantar ke tadika. Aku dengan incek papa dan 3 anak nak dihantar ke taska.

Muka dia macam terkejut bila aku cakap cuti bersalin dua bulan (jer..). Kat 'kampung' dia cuti bersalin enam bulan katanya. Aku hampir-hampir mempamerkan muka terkejut tapi buat-buat selamba berborak.

What? 6 months? Aku cakap dalam hati (jerr..).

Tuesday, October 28, 2014

Sebuah Kisah Benar Seorang Pak Cik


Seorang pemuda sedang menunggu giliran masuk jumpa doktor.

Untuk menghilangkan boring dia beramah mesra dengan seorang pak cik. Naik syok pula pakcik tu. Satu persatu topik keluar. Entah macamana suka pula dia nak bercerita tentnag anak-anaknya.

"Pak cik ada anak duk KL tu. Duk kondom.."

Dan pemuda itu terkemut-kemut menahan ketawa. Nak juga jaga hati orang tua ni.

Keh3.. Konfiden betul pak cik tu sebut.

*Kisah ni terjadi beberapa tahun lepas. Agak-agak hari ni pak cik ni dah tahu ke apa benda yang disebutkannya tu.

Monday, October 27, 2014

Ketiak

Kring kring... (tipu bunyi telefon macam zaman mesin taip)

Aku: Hello, nak cakap dengan siapa? (Buat suara cam sopan santun)

Orang itu: Helo selamat petang. Maaf mengganggu. Saya cuma nak buat survey..

Aku: Aa? Apa? Siapa ni? (Buat-buat tak dengar)

(Dalam hati aku: aku tanya nak cakap dengan siapa, bukan ko nak buat apa).

Orang itu: Sebenarnya saya cuma nak buat survey. Er, boleh saya tahu saya bercakap dengan cik ke puan?

Aku: Puan. Er, boleh call balik nanti tak, saya ada kerja ni.

(Dalam hati aku: hadoi, malas aku nak layan survey ni sume).

Orang itu: Takpe puan, survey ni amik masa seminit je puan. Boleh saya tahu puan ada pakai deodoran tak?

Aku: Takde.

(Dalam hati aku: Pulak... nak tahu pasal ketiak aku ape hell?)

Orang itu: Er, maksud puan macamana? Langsung tak pakai ke? (Tetiba jek suara cam gelabah)

Aku: Takde, saya memang tak pakai langsung.

Orang itu: Oh, jadi puan memang tak pakai deodoran.

Aku: Saya takde sebarang masalah yang memerlukan saya untuk pakai deodoran.

(Dalam hati aku: Menda ketiak tak berpeluh, badan tak berbau, takde keja aku nak sapu benda-benda chemical tu sume kat ketiak nan lembut ni. Ada aluminum lak tuh, kot yang jenis takde aluminum mahal pulak, takde keja aku nak mengabihkan duit. Kau tau tak deodoran ni kerja dia sumbat liang peluh so that ketiak tak berpeluh? Bahaya tu, sebab berpeluh antara cara badan kita mengeluarkan toksin. Maksudnya berpeluh tu adalah satu keperluan, sama dengan keperluan untuk ke jamban. Lagipun tak nak aku amik risiko untuk benda-benda penyebab kanser ni)

Eheh, panjang pulak hati aku berkata-kata. Takde pulak sampai ati aku nak 'sekolahkan' orang itu. Tapi yang aku heran orang itu terus senyap. Aku tunggu sepuluh saat lepas tu aku letak telefon. Koso den.. Hilang jap fokus aku buat keja.

Kring kring. (tipu lagi bunyi cam zaman P. Ramlee).

Aku: Uhuk uhuk, a, ello..

Orang itu: Maaf ye puan tadi terputus.

(Dalam hati aku: Yo lah tu. Aku yang letak. Buat-buat tak tahu lak..)

Orang itu: Tadi puan cakap puan tak pakai maksud puan, puan berbau naturalke tak berpeluh ke camane?

Aku: Kalau bersukan tu memanglah berpeluh tapi saya kerja ofis je. Tak berpeluh.

(Dalam hati aku: Pulak... nak tau bau ketiak aku..)

Orang itu: Kat rumah pulak camane? Buat kerja-kerja rumah?

Aku: Memang la buat kerja berpeluh tapi tak la sampai keluar bau yang buat sendiri rasa tak selesa. Even baju pun takde kesan bau.

(Dalam hati aku lagi: kot ada bau dah lama laki aku komplen)

Orang itu: Oh, maksud puan bau yang natural lah ye.

(Dalam hati aku: Kau nak jugak tahu bau badan aku camane.. Incek, kot saya gi offshore pun, coverall tu saya boleh pakai sampai tiga hari tau).

Orang itu: Kalau macam tu, terima kasihlah puan. Bye.

***

Lepas tu aku buat-buat geliat sambil pandang meja sebelah supaya posisi hidung aku berada rapat dengan ketiak dan buat-buat tarik nafas dalam-dalam dengan harapan sekiranya ada sebarang bau yang kurang menyenangkan akan segera dapat dikesan.

Result: Negative

Memang aku dah jangka.

Haha.