Sunday, May 28, 2017

Mainan Pusing-pusing

Beberapa hari lepas dak leng chai yang itu minta mama belikan fidget spinner.

Permintaan ditolak mentah-mentah. Alasan yang mama bagi - nanti bila dah bosan benda tu akan tambah sepah kat rumah, membazir, duit beli benda alah tu lebih baik mama buat beli biskut.

Sekali rupanya atuk diorang dah belikan sorang satu.

Melompat semua cucu atuk dapat main benda pusing-pusing yang kononnya boleh membantu meningkatkan kadar konsentrasi. Konon je.

see, atuk got us!

Thursday, May 25, 2017

Salam Ramadhan 1438H

Assalamualaikum,
Kok ado kato yang mambuek padiah,
Kok ado tingkah nan indak patuik,
Lai tampak indak tasapo,
Marilah samo kito baelok,
Puaso ditarimo Allah nan kito harok,
Ka ALLAH kito mintak ampun,
Ka kawan ambo mintak maaf

"salamaik manyambuik bulan suci Ramadhan"

P/s: Babuko jan talalu cangok.

***
(Terjemahan dari bahasa Minang)

Kalau ada kata yang memedihkan,
Kalau ada tingkah yang tak patut,
Lagikan terlihat tak tersapa,
Marilah kita sama berbaik,
Puasa diterima Allah yang kita harap,
Kepada Allah kita minta ampun,
Kepada kawan saya minta maaf,

"Selamat menyambut bulan suci Ramadhan"

P/s: Berbuka jangan gelojoh.

Wednesday, May 24, 2017

Apps Quran yang Best - Sambil Dengar Sambil Faham

Sempena Ramadhan yang dah dekat, just around the corner kata orang jawa, aku nak share satu applikasi quran yang aku rasa best.

Sila klik sini untuk muat turun.

Apa yang best pasal apps ni?

Dia ada audio yang mana dia baca ayat lepas tu dia baca terjemahan. Terjemahan dia guna gaya bahasa yang ringkas dan senang faham, tidak menggunakan susunan dan lenggok tatabahasa arab yang ramai orang payah nak faham.

Interface dia cantik dan sangat peramah, senang nak guna.

Sambil buat kerja pun boleh dengar quran. Pulak tu sambil dengar boleh pulak faham. Senang-senang je dapat pahala. Bulan puasa dapat lagi pahala bonus.

Tapi kalau nak perincian kena lah juga merujuk pada tafsir quran dan ustaz ustazah yang bertauliah ye. Jangan memandai-mandai. ~Baru perasan faham dua tiga ayat quran dah pandai tepis fatwa pulak. Amboi, amboi.~

Pendek kata betulkan niat lillahi taala. Ok.

Lain-lain, apa kata cuba dulu lepas tu kalau tak menepati citarasa uninstall je lah balik. Hee..

Selamat mentadabbur quran dan selamat berpuasa! Assalamualaikum.