Tuesday, September 19, 2017

Jawatan Kosong di Kelantan


Kilang minuman kacang soya.

Lokasi : Kelantan.

Berminat sila hubungi nombo yang tertera.

Sekian terima kasih.

Monday, September 18, 2017

Simbiosis


Symbiosis (from Greek συμβίωσις "living together", from σύν "together" and βίωσις "living")[2] is any type of a close and long-termbiological interaction between two different biological organisms, be it mutualistic,commensalistic, or parasitic. The organisms may be of the same or of different species. In 1879, Heinrich Anton de Bary defined it as "the living together of unlike organisms".
Symbiosis can be obligatory, which means that one or both of the symbionts entirely depend on each other for survival, or facultative (optional) when they can generally live independently.
***
Mutualism or interspecies reciprocal altruismis a relationship between individuals of different species where both individuals benefit.[17] In general, only lifelong interactions involving close physical and biochemicalcontact can properly be considered symbiotic. Mutualistic relationships may be either obligate for both species, obligate for one but facultative for the other, or facultative for both.

***
Sumber teks: Wikipedia

Friday, September 15, 2017

Selamat Hari Malaysia



Semoga Malaysia lebih aman, makmur, dan bebas jenayah dan rasuah.

Tuesday, September 12, 2017

Homework


Satu hari budak ini tersalah bawa balik buku kerja kawan sekolah.

Bila buka nak buat English homework yang cikgu bagi, baru perasan buku tu bukan dia punya. Cantik macam buku baru. Buku dia memang dah lebam. Camana boleh tak perasan tersalah ambil.

Bila belek-belek, memang macam buku baru. Tuan punya buku tu tak pernah buat homework. Selamba je.

Akhirnya dia tutup buku dan cari kerja sendiri.

Thursday, September 7, 2017

Siapa Tuhan Kamu?


1. Adakah iman itu bermaksud percaya secara membuta tuli atau suatu keyakinan yang berasaskan bukti?

2. Jika segala-galanya ada penciptanya, jadi siapa yang mencipta tuhan?

3. Jika tuhan itu boleh melakukan apa saja, kenapa tuhan tidak boleh mempunyai anak?

4. Jika tuhan itu maha berkuasa, bolehkah tuhan mencipta sebiji batu yang paling berat yang dia sendiri tidak mampu mengangkatnya?

5. Jika tuhan itu baik dan mampu melakukan apa saja, dari mana datangnya kejahatan?

Temui jawapannya dalam ceramah ini - Who Is You Lord? By Dr. Bilal Philips.

* durasi video : 1 jam