Thursday, November 20, 2014

Xenophobia

Pagi-pagi keluar rumah, masuk lif, dalam lif ada warga asing.

Keluar parking, ada guard tunggu dekat exit parking. Warga asing.

Keluar pintu pagar, dengar suara dari guardhouse menyapa "morning boss". Pun warga asing.

Masuk kedai mamak, ada ane ambil order. Cakap Melayu sepatah dua, order pakai ayat panjang dia tak faham. Sah, warga asing.

Ok, tak nak mamak, masuk kopitiam. Sama juga. Tukang ambil order, warga asing.

Masuk parking. Yang jaga parking warga asing.

Pergi isi minyak. Warga asing lagi.

Lalu tapak pembinaan. Nampak lembaga-lembaga bertopi kuning dengan but keselamatan. Warga asing.

Pergi ladang kelapa sawit. Mereka juga. Warga asing.

Order almari. Yang datang pasang warga asing.

Tukang potong rumput. Warga asing.

Pergi stesen bas. Tiba-tiba terasa macam di Jakarta.

Pergi Masjid India hari cuti rasa macam di Dhaka.

Pergi Brickfield. Rasa macam kat Mumbai.

Masuk kilang elektronik, kilang plastik, kilang stamping. Production floor, warehouse, diorang sapu bersih.

Masuk toilet, ada tukang cuci tengah lap sinki. Warga asing.

Pergi pasar nak beli ikan sekali dengar slang tokey ikan, pandang muka betul-betul. Sah warga asing.

Selak-selak surat khabar. Bunuh, dera, rogol, rompak, culik. Mereka tambah statistik. Tak semua mereka yang buat tapi mereka penyumbang besar.

Itu hari tengok NST. Jumlah mereka 6.7 juta. 3 kali lebih ramai daripada kaum India tempatan, 25 kali lebih besar daripada populasi penduduk Perlis. Dari 6.7 juta hanya 2.1 juta sahaja ada permit.

Duit kerajaan kita (baca: duit cukai kita) subsidi bahan api, makanan, rebat api air, mereka juga sama merasa.

Dan aku belajar istilah baru - Xenophobia. Sekarang aku rasa 'ketakutan' jenis ini semacam perlu.

Thursday, October 30, 2014

Maternity Leave

Pagi tadi kebetulan satu lif dengan jiran sebelah. Dia dengan dua anaknya nak dihantar ke tadika. Aku dengan incek papa dan 3 anak nak dihantar ke taska.

Muka dia macam terkejut bila aku cakap cuti bersalin dua bulan (jer..). Kat 'kampung' dia cuti bersalin enam bulan katanya. Aku hampir-hampir mempamerkan muka terkejut tapi buat-buat selamba berborak.

What? 6 months? Aku cakap dalam hati (jerr..).

Tuesday, October 28, 2014

Sebuah Kisah Benar Seorang Pak Cik


Seorang pemuda sedang menunggu giliran masuk jumpa doktor.

Untuk menghilangkan boring dia beramah mesra dengan seorang pak cik. Naik syok pula pakcik tu. Satu persatu topik keluar. Entah macamana suka pula dia nak bercerita tentnag anak-anaknya.

"Pak cik ada anak duk KL tu. Duk kondom.."

Dan pemuda itu terkemut-kemut menahan ketawa. Nak juga jaga hati orang tua ni.

Keh3.. Konfiden betul pak cik tu sebut.

*Kisah ni terjadi beberapa tahun lepas. Agak-agak hari ni pak cik ni dah tahu ke apa benda yang disebutkannya tu.