Tuesday, December 31, 2013

Azam Tahun 2013. Tahun Depan Belum Fikir Lagi.

Awal tahun itu hari tak berazam apa-apa. Hari ni baru nak set azam untuk tahun 2013. Jadi, azam aku untuk tahun ini ialah

Malam ni aku tak nak masak. Hee..

Pa, malam ni belanja makan luar. Mama nak lepak. Malam tahun baru.. Moga tertunai.. Eheh.

Jadi azam tahun depan? Ah, tahun depanlah fikir. Apedehal..


Dalam gambar ni aku pakai heels 2 inci. Incek papa yang tinggi atau aku yang katik?

Thursday, December 19, 2013

Wake Up Eberibodi..

Rutin mak-mak tiap-tiap pagi macam biasa adalah kejut semua orang bangun tidur. Lain umur lain caranya. Sesekali terlintas juga nak pakai loceng macam kat sekolah.

Nak kejutkan incek papa mula-mula cara lembut. Lepas 5 minit kalau tak bangun jugak kasi gegar sikit. Lepas 5 minit tak bangun jugak memang den mainkan yo mp3 yasin kuat-kuat. Lepas tu confirm dia bangun. Cara ni tak pernah gagal. Heheh..

Yang hensem itu paling senang nak bangun. Cium pipi, cium perut, gegar sikit, bangunlah dia. Sebelum buka mata dia senyum dulu dan cakap ma.. ma.. mi mi na... Ok, kena buat ribena dulu.

Last dan paling susah nak dikejutkan adalah si bulat leng lui itu. Cium pipi, bau air liur basi. Dia buat dekk jek. Cium perut, tonyoh-tonyoh tiba-tiba dia boleh bagi angin tiga das. Pun sama, tido lagi..

Lepas tu mama yang ganas akan gegar sambil menyumbangkan beberapa buah lagulupalirikbantailiriksniri. Ada lagu nasyid, ada lagu kartun termasuklah lagu haruka kanata theme naruto no. baper ntah, lagu rakyat termasuklah lagu anok tupai dan watimang landok. Ngaji pun ada juga tapi tak boleh lama-lama. Paling banyak dua surah pendek cukup sebab budak bulat ini takkan bangun. Macam lagi syok pulak dia tidur. Tapi akhir-akhir ni yang sering ke udara di waktu pagi adalah lagu gaban tapi mama nyanyi versi metal. Ganas tak? (angkat kening sebelah. eheh.)

Tapi lagu kegeraman budak bulat itu mungkin lagu lukis kartun doraeman. ~Bulatan titik. Bulatan titik~ sambil jari mama buat bulat dan titik kat perut dia. ~Tarik kiirii, tarik kaanaan~ dan mama cucuk ketiak dia. Mana boleh tidur lagi. Keh3..

Psst, ada tak ibu-ibu lain yang nyanyi lagu gaban pagi-pagi? Wakata wakata shinanndan.. O yeah..

Wednesday, December 18, 2013

A Journey Into A Mother's Head at 5.00 p.m.

Cuaca nampak cerah. Harap-harap kain di ampaian kering. Subuh tadi sidai dua machine load. Sampai tak sempat nak mop lantai. Padan muka. Sapa suruh bangun lambat. 5.30 pagi baru bangun. Peram lagi tidur. Eh, tersasul pulak, back on track - balik nanti kena terus angkat kain sebelum sejuk. Terus ampai yang baru. Pagi tadi sebelum keluar sempat bagi arahan kat mesin basuh. Kalaulah dia boleh ampai sendiri kain-kain tu. Ohh..

Lagi, hm, malam ni nak masak apa ek? Ah, tengoklah apa yang keluar dari freezer nanti. Eh, serai ada lagi sebatang bolehlah buat nasi ayam sebelum serai tu kering sia-sia. Ok jugak tu, tak kotor banyak periuk, sumbat ayam dalam periuk nasi sekali. Ok, dinner set. Adui, malam tadi lupa nak download boboiboy kalau tak boleh umpan kanak-kanak riang berdua itu. Nak buka youtube wi-fi slow la pulak. Kang hangin lak si Leng Lui tu. Hm, takpe, ada umpan lain. Tadi dah beli berus gigi baru untuk dia bawa pergi taska. Bolehlah ubat ati dia. Tapi, berus gigi gambar barbie doll yang dia pesan tu takde. Harap-harap yang dah beli tu dia suka. Nasib baik lunch tadi sempat keluar beli lampin. Lampin si hensem tu tinggal sikit je lagi. Banyak kencing. Ye lah, banyak minum mimina. Tadi dah beli roti, sarapan esok bolehlah buat sandwich.

Itulah kalau jadi bujang sementara. Kot cik abe ada bolehlah keluar beli balik kerja kang. Sekarang nak keluar dengan budak berdua tu sorang-sorang handle memang taklah. Kot sorang lari ke kanan sorang ke kiri, haru biru jadinya. Eh, dah pukul lima, solat dulu..

***

sambung bawah ni..

p/s: Jadi mama ni perkiraan mesti tepat, planning mesti cekap, pergerakan mesti cepat, otak mesti nak ligat, belanja pun mesti nak cermat.

Tuesday, December 17, 2013

Air


Hari ni orang bercakap pasal air. Teringat pula dulu duk kampung tak pernah ada masalah bekalan air. Bila jiran-jiran takde air semua datang rumah tadah air. Sebab? Kitorang pakai air perigi. Ada dua perigi. Satu kat bilik air luar rumah satu lagi dalam rumah. Tapi perigi yang dalam rumah tak dapat dikesan dengan mata kasar sebab ada bawah lantai. Dengan kata lain air bawah tanah. Semua pakai pam. Air tak pernah kecik. Selalu laju walaupun semasa gangguan bekalan air ramai orang datang tadah air tapi air masih cukup untuk semua orang. Alhamdulillah..

Tapi bila ada gangguan letrik kitorang pulak bermasalah sebab pam air tak jalan. Keh3.. Eh,ada backup, perigi kat luar tu, kenalah menimba. Adoyai..

Monday, December 16, 2013

Leng Chai Belajar 1, 2, 3.. Siri 2


Mama: Satu..
Leng Chai: Uwa..
Mama: Tiga..
Leng Chai: Opet..
Mama: Lima..
Leng Chai: Omo..
Mama: Enam..
Leng Chai: Onan..
Mama: Kakak Long tigo tahun duk somban takdo lak kuar ompek limo. Ekau duk KL mano datang ompek limo nih.. Ooo Jang..


Friday, December 13, 2013

Leng Chai Belajar 1, 2, 3.. Siri 1


Mama: One..

Leng Chai: Tu..

Mama: Three..

Leng Chai: Opo..

Mama: Five..

Leng Chai: Cic..

Mama: Seven..

Leng Chai: Aaeiitt..

Mama: Nine...

Leng Chai: Onen..

Mama: Ten..

Leng Chai: Yay...

Tapi bila dia naik anak tangga lain macam kiraan dia:

Leng Chai: Opo... onen... opo... onen... yay!

Lepas tu dia tepuk tangan dengan bangga.

Gambar tahun lepas. Si Leng Chai masa umur setahun lebih.

Thursday, December 12, 2013

Nasihat Mama Tentang Kamera

Incek papa baru balik dah nak kena ke laut lagi. Katanya nak beli kamera baru sebab kamera sedia ada sudah cacat selepas beberapa siri kemalangan. Boleh lagi nak snap gambar tapi nak tunggu lens keluar kena dua tiga kali tarik. Pujuk-pujuk, belai-belai, baru dia mahu keluar. Itupun menggigil-gigil. Gambar pun dah tak berapa tajam.

Lalu mama bagi nasihat - dah beli nanti pandai-pandai sorok jangan sampai anak ribena dan anak milo itu nampak. Kalau tak kamera baru juga akan dapat penyakit yang sama. Penyakit rabun dan parkinson.

p/s: sekarang tahu la kan kenapa entri bbc ni dah lama takde gambar. Hu..

Monday, December 9, 2013

Kisah Benar Suami Orang


Kisah 1
Isteri: Kalau abang keluar tolong beli bawang besar .
Suami: Yang kaler putih tu ke?
Isteri: Ha, bawang besar yang putih tu bukan yang kaler gelap tu.
Suami pulang bawa bawang putih.

Kisah 2
Isteri: Kalau abang keluar tolong beli halia, kunyit dan lengkuas ya.
Suami: Ye lah.
Suami pulang bawa halia, halia, dan halia.

Kisah 3:
Isteri: Kalau abang keluar tolong beli ketam ye, nak masak gulai ketam.
Suami: Ok.
Setengah jam kemudian suami pulang tangan kosong.
Suami: Ketam yang awak selalu masak yang warna merah tu takde la, yang ada warna coklat dengan biru je.

Pengajaran:
1- Suami-suami jangan hairan kalau isteri anda cakap nak masak lain tapi akhirnya masak lauk lain.
2-Bawang besar ada dua jenis, satu warna merah, satu lagi warna kuning / putih yang juga dipanggil bawang Holland.
3-Ketam yang belum dimasak berwarna biru atau coklat. Ketam warna merah adalah yang telah dimasak.
4-Isteri-isteri sila tuliskan pesanan dan minta suami hulurkan kepada pekerja di kedai.
5-Isteri-isteri sila siapkan kamus bergambar dan simpan di dapur. Lagi bagus kalau boleh buat poster dan tampal di dapur.
6-Isteri-isteri jangan tertekan dalam keadaan seperti di atas. Anggaplah dapat tengok Maharaja Lawak Mega secara live dan eksklusif. Tapi sila jangan ketawa depan suami itu. Hargailah penat lelah dia. Kalau mampu hadiahkan ciuman terbang (ciuman terbang je sebab salah beli. Hee..).

p/s: Suami den pandai beli barang dapur.

Thursday, December 5, 2013

SMS From KK Airport


Incek Papa: Mlm ni msk apa bah?

Aku: Chilli bishop nose. Or nk request lain? Udang ada sutun ada ayam ada ikan ada. Apa mau?

Incek Papa: Apa2 saja bah..

*****

Nota: Baru minggu lepas aku tau benda tu dipanggil bishop nose. Mungkin sebab nama sebenarnya kurang sopan benda itu dilabel dengan nama manja begitu. Tapi aku tak pernah tahu ada menu ini dalam diet mat saleh dan minah salehah yang membuatkan nama manjanya berbunyi kebaratan.

Wednesday, December 4, 2013

Sebuah Kisah Cerai Susu

Anak orang umur dua tahun cerai susu ibu. Anak aku umur dua tahun cerai susu lembu. Cuba juga bagi susu-susu lain - kambing, soya, tak mau dia. Tak nak susu dia minum teh O. Dah kenapa hensem? Macam orang tua-tua pulak. Orang lain bangun malam buat susu aku bangun malam buat teh O. Apekenyerpelik... Risau pulak aku takut lama-lama dia semelit ke tak cukup zat ke ape ke aku cuba bagi ribena. Tak mau dia. Sudah..
Pelan-pelan aku campur ribena dalam teh O dia. Lepas tiga bulan aku bancuh ribena tanpa teh O dan dia telan. Hohoho mama hou yea.. Sekarang dia minum ribena satu hari lebih kurang sepuluh botol lebih kurang 80 Oz. Kordial ribena tu satu botol untuk satu minggu.
Sekarang travel jadi lebih senang sebab tak payah nak siapkan susu bagai. Siapkan ribena dua ke tiga botol cukup. Heheh.. Bangun malam buat ribena. Kalau malas siapkan tiga botol kat tepi katil. Lalala.
Tapi macamana dengan zat-zat susu? Protein? Kalsium? Dan lain-lain? Nasib baik dia suka keju. Sekali makan boleh habiskan lima keping. Lagi aku bagi tablet susu kambing yang dia makan macam gula-gula + multivitamin + kapsul minyak ikan + scotts emulsion. Dan dia telan semua.
Ada lagi, kegeraman dia ayam goreng dan fish & chips tapi aku buat fish without chips konon untuk jaga diet dia jadi dia kena makan dengan nasi. Dia suka buah dan capsicum. Bagus. Tapi dia tak suka pasta. Mungkin sebab aku masak tak sedap. Ye lah, pakai resepi sendiri mana nak sama dengan carbonara ke aglio olio tu sume.
Akhirnya stok susu dia yang berkotak-kotak aku dan kakak dia yang habiskan. Kalau nampak aku bancuh susu di pantry harap maklum itu bukan susu Anmum Materna.

Tuesday, December 3, 2013

Aku Maafkan Kamu

Semalam ada kereta yang tak dikenali dengan segala senang hati park di unit parking aku. Disebabkan penumpang aku adalah dua orang kanak-kanak muda (young children) yang tak boleh aku tinggalkan jadi aku terpaksalah memandu turun ke pondok pengawal dalam hujan renyai-renyai dan waktu menghampiri maghrib untuk memaklumkan bahawa petak parking aku telah diceroboh dan aku terpaksa tumpang parking di petak rental parking dan dengan segala sopan dan santun tinggalkan nota maaf dan makluman bahawa kereta aku adalah pelarian supaya kereta aku tidak diclamp.

Atas dasar kasihan dan konon-konon bersangka baik (kemungkinan ada faktor-faktor yang memaksa dia menceroboh) aku meminta supaya kereta penceroboh itu tidak diclamp.

Dan di cermin belakang kereta penceroboh itu ada satu sticker putih hijau tertulis,

"Siapalah Kamu Jika Tidak Mahu Mematuhi Undang-undang Pencipta".

Kalaulah aku bersua muka dengan penceroboh itu semalam mahu saja aku tanyakan apakah hukuman menceroboh mengikut undang-undang Pencipta. Teringin juga aku nak tahu.

Tapi takpelah sebab,

~aku ~ maafkan kamu~

~tak perlu kita bertemu ~ cukup kau tahu~

Thursday, November 28, 2013

Budak Baik??

Zaman sekarang definisi budak baik perlu ditukar. Atau paling tidak dikemaskini (upgrade). Kadang kala anak-anak perlu diajar untuk 'biadap' dengan berhemah. Jangan buat baik dengan semua orang. Walapun orang tu keluarga rapat. Kes-kes pagar makan padi dah banyak kita dengar. Haruan makan anak pun.

Sebenarnya yang penting, nak kena ajar beza baik buruk, aktifkan bullshit detector (bak kata seorang blogger yang aku lupa) dan belajar buat pertimbangan.

Ajar untuk tidak menindas dan tidak ditindas.

Payah juga..

Wednesday, November 27, 2013

Thumbprint


Aku jumpa satu drawing. Originator kat title block ada nama aku. Walaupun aku tak boleh ingat semua drawing yang aku buat aku masih boleh bezakan yang mana hasil kerja aku. Hasil kerja aku biasanya jitu (poyo kan? hee...).

Maksud aku tidak akan ada line atau entiti lain yang berukuran pelik-pelik dengan dimension yang textnya diedit - 1433.77321, 2251.8962, etc. Line berdimension 1500 biarlah panjangnya 1500, 1450 dengan 1450. Paling tak, scale down. Paling busuk pun break it out. Aku tak suka drawing tipu. Kalau 5 meter buatlah 5 meter (Tapi kadang-kadang terrrpaksa jugak). Kalau padi katakan padi. Bukan sebab aku bagus tapi sebab yang tepat itu lebih senang dibuat. Dan aku tak suka buat kerja susah. Maksud lain adalah aku pemalas. Eh, lebih tepat lagi mak tak kuasa... Buat kerja jangan sekadar melepaskan kentut dalam lif. Poyo tak?

Adui, aper cer sebenar ni? Ok, ceritanya ialah setiap hasil kerja ada thumbprint tersendiri. Hasil kerja Yusof Haslam tak sama dengan Mamat Khalid. Hasil kerja Pak Ngah tak sama dengan hasil kerja M. Nasir. Hasil kerja Akira Toriyama tak sama dengan hasil kerja Masashi Kishimoto.

Dan drawing itu aku sangat pasti bukan hasil kerja aku.

Monday, November 25, 2013

Ada dan Tiada

Tanda-tanda manusia berguna; ketiadaannya menyusahkan.
Tanda-tanda manusia tak guna; ketiadaannya menyenangkan.
-bbc-

Friday, November 22, 2013

Laluan Masuk Baru ke AKLEH

Beberapa bulan lepas laluan masuk baru ke AKLEH dibuka tapi sampai hari ni nampak macam tak ramai yang guna. Lebih kurang 3 bulan (rasanya) dibuka tapi Google Map masih belum update laluan ni.

Entrance (baru): Jalan Tun Razak arah utara, selepas lampu isyarat simpang jalan Yap Kwan Seng, betul-betul sebelum Flat PKNS Jalan Tun Razak.

Exit:
1st exit: KLCC
2nd exit: Jalan Sultan Ismail
2nd exit U-turn: boleh ke Keramat, MRR II, Jalan Kerja Air Lama, Ampang Jaya.
3rd Exit (Last exit): Jalan Ampang

Jadi kepada yang biasa guna laluan Binjai, masuk Jalan Tun Razak yang sesak,kemudian naik flyover untuk masuk AKLEH, apa kata cuba jalan ni pula.

Sumber: Google Maps

Tuesday, November 19, 2013

Sempena Hari Tandas Sedunia

19 November. Hari ini Hari Tandas Sedunia. Sempena itu marilah kita yang ketandusan ilmu ketandasan menambah sedikit pengetahuan asas berkenaan penggunaan tandas lebih-lebih lagi tandas awam.

Tandas duduk dan tandas cangkung - sila bezakan dan gunakan sebetulnya. Diharap tiada yang mencangkung di atas tandas duduk apalagi sebaliknya. Ohh..

Sebelum duduk di atas tandas duduk, moleklah kiranya dilap dulu toilet seat itu dengan tisu dan dilapik dengan tisu juga bahagian yang akan bersentuhan dengan kulit.

Tandas lelaki selalunya ada urinal. Tapi bagi tandas yang tiada kemudahan itu lelaki-lelaki yang ingin melepaskan hajat kecil di tandas duduk diharapkan angkat dulu toilet seat sebelum melepaskan hajat kecil. Jaga kebersihan... Tidaklah nanti orang lain terduduk di atas sisa-sisa urin.. Eww..

Flush toilet selepas guna tak kiralah selepas melepaskan hajat kecil atau besar. Hasil buangan yang kecil yang tidak di-flush akan meninggalkan bau hancing dan mengundang maki hamun dan carut marut pengguna lain. Hasil buangan besar apatah lagi.

Dah flush toilet? Ok, pandang dulu lubang toilet, pastikan buangan toksik betul-betul sudah pergi meninggalkan toilet. Ramai yang gagal bab ini. Lepas flush melenggang keluar sambil nyanyi ~duit den bertingkek-tingkek~. Dan **** jadi bahan pameran. Benci..

Kalau rajin eloklah lap sikit toilet seat dengan tisu sebelum keluar.

Isu tuala wanita dalam mangkuk toilet macam dah kurang tapi rasanya isu lampin pakai buang macam hmm... perlu perhatian. Lampin bayi diharap jangan dibiarkan dalam tandas awam ye. Sebelum travel sila siapkan suratkhabar lama 3, 4 keping dan beg plastik dalam beg lampin. Buang poo-poo dalam lubang toilet (sekiranya mampu), gulung lampin dan bungkus dengan suratkhabar lama sebelum buang ke dalam tong sampah.

Lagi, jangan buang sebarang benda selain sisa buangan manusia dalam mangkuk tandas. Tong sampah kan adaa sayang...

Sebelum keluar tandas sila basuh tangan. Mesti.

Basuh tangan.

Dah basuh?

Lain-lain sila pakai common sense lah ye.

Monday, November 18, 2013

Rimau Putih Cedera

Hari ini.
Pagi ini si Leng Chai itu menangis dalam tidur. Rupa-rupanya dia mimpikan itu.

Hari selepas kejadian
.
Si Leng Chai itu menyusun dua buah model kereta. Bumper to bumper. Kemudian satu model kereta ditolak laju-laju dan menghentam bontot bumper kereta yang no. 2. Diulang-ulang dengan akibat yang berlainan. Ada yang terbalik, ada yang sekadar berganjak sedikit, ada yang terbabas. Dia angkat satu model kereta,"Mama mama, papa.... Bammm!". Ayat tu diulang-ulang sampai mama pun naik penat mendengarnya.

Hari kejadian.
 

***

Seorang amoi bawak kembar pelanduk sambil pakai hp. Comel sangat lah tu.

****

Nun beberapa meter di belakang, seekor rimau putih jalan steady di lorong pertama. Depan rimau ada seekor gajah angkut pasir gamaknya dan batu-batu kecil terpelanting dari celah celah kaki gajah. Rimau putih rasa rimas dan masuk lorong tengah. Eh, eh, gajah pun tiba-tiba jek nak jugak masuk lorong tengah. Terpaksalah rimau putih mengalah dan masuk lorong ke-3. Alang-alang dah masuk lorong ke-3 rimau kenalah lari laju sikit ye dak.

****

Beberapa meter di depan, amoi yang bawak kembar pelanduk masih pakai hp, tiba-tiba masuk lorong no. 3. Pakcik tua yang bawak katak putih terkujat tengok kembar pelanduk tiba-tiba ada di depan dan katak putih brek kecemasan. Pakcik tua itu urut dada. Dan si katak berhenti jalan. Di lorong no-3. Seekor toyo hitam spesis Wish di belakang katak putih sempat brek. Pakcik tua dan kataknya  selamat. Rimau putih yang baru potong gajah pun brek kecemasan. Selamat. Tada satu pun yang cedera.

Tiba-tiba satu rimau lain datang dan skreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet.....
Gembala rimau putih dan seisi perut pasrah. Bunyi macam tu ending dia memang dah boleh agak. Tambah pula bau hangit getah. Ok, sila mengucap dan berserah.
Baammm!!! Bunyi macam petir. Serentak juga anak-anak gembala rimau putih meraung-raung.

***

Tiada kecederaan fizikal. Tiada pergaduhan. Hanya maaf bermaafan dan sama-sama cuba mencari penyelesaian. Kagum betul aku.

***

Ending,

Amoi blah.

Pakcik tua pergi hospital untuk check-up.

Gembala toyo cool saja dan minta no. workshop yang boleh dipercayai daripada gembala rimau putih walaupun rimau putih akhirnya cium sikit bontot dia impact sondolan rimau Wira itu. Tiada gantirugi dituntut oleh gembala toyo.

Barang-barang hantaran tunang dalam bonet rimau putih selamat kecuali kek.

Rimau Wira itu nampak gaya memang kena operate besar-besaran. Muka dia pecah. Dia tak habis-habis minta maaf. Gantirugi dia yang akan tanggung. Dia pandang je rimau dia kena tarik untuk operation. Kesian..

****

Jadi hari ni terpaksa naik incek Singa. Si Leng Chai belum habis lagi ulang skrip papa, bam! Leng Lui nampak ok walaupun di hari kejadian dia menggigil. Incek Papa nampak macam rindu rimau putih. Aku? Kena beli sepit rambut baru.

Dah ajal..

Kesian tak?
Papepun, Alhamdulillah selamat semua..

Friday, November 15, 2013

Sebuah Perbualan 18PA.

Masa: Malam tadi hampir-hampir pukul 9 mlm.
Lokasi: Dalam kereta.
Situasi: Dalam perjalanan dari pejabat pulang ke rumah.


Incek Papa: U tak rasa pape ke pijak lantai rumah?

Pn. Mama: Oh, ha, rasa. Nantilah mop. Nak berak pun takde masa. Kot ada masa lebih baik gi berak daripada mop lantai.

Incek Papa: Tak payah, malam tadi I dah mop.

Pn. Mama: O ye ke? Tengkiu, tengkiu..

***
~bunyi cengkerik di KLCC~

Tuesday, November 12, 2013

Kecemburuanmu + Kesangsianmu = Kesakitan Hatimu

Malaysia berada di kedudukan teratas di Asia dalam penguasaan bahasa Inggeris. Itu hasil kajian Education First. Secara global, Malaysia di tangga ke-11 di mana top 10 adalah negara-negara mat saleh yang bahasa pertuturan rakyatnya bukan bahasa Inggeris.

Ada pula rakyat sebuah republik ragu-ragu dengan hasil kajian tersebut kerana kata mereka, mereka sepatutnya mendahului Malaysia. Itu pula laporan sebuah akhbar Cina. Bagi aku, ini bukan soal kalah menang dan aku (baca: kita) takde pun nye adui rasa cam menang yay yay yay. Itulah, kalau terkena penyakit kiasu dan kiasu itu salah satu cabang takabbur dan takabbur itu penyakit hati. Boleh buat sakit ati meh? Of kos loh... Yu don play-play ar..

Tiba-tiba aku teringat cerita Arnab dan Kura-kura.

nak tahu lebih boleh klik sini.

klik sini pun boleh.

Saturday, November 9, 2013

Kurang Ajaran


Manusia memang kurang ajar kan..


Kurang ajar sesama manusia.

"U kan GF I, I nak pegang tangan je, tak luak pun.."

*bunyi cengkerik~

Kuang hajar..


Kurang ajar dengan alam.

"Puuhhh, puhhh, eleh, buang puntung rokok seketul pun nak kecoh"..

*bunyi pam tandas~

Kuang hajar..


Kurang ajar dengan Allah (baca: Tuhan Yang Maha Esa).

"Adoi... hape kena ngan perut aku ni, b**i betul, dah 10 kali masuk toilet, pedih bon*** aku. Ha? Kena makan bubur pulak? Yek, rasa takleh blah",

*bunyi bom~

Kuang hajar.

Thursday, October 31, 2013

Otak

Aku nak minum tapi tangan aku capai pinggan dan tadah bawah dispenser. Adoi.

Aku buat susu anak. Taruk susu, air panas, air sejuk, bila nak tutup botol rupanya aku tonyohkan penutup flask kat botol susu. Adoi ai..

Itu yang aku ingat. Yang tak ingat ada banyak.

Lepas ni aku bercadang nak minum susu si bulat dan si hensem itu. Moga ganglioksida dapat menghubungkan sel-sel otak aku yang tak bersambung.

Hmm..

Wednesday, October 30, 2013

Aku Nak Juga, Aku Nak Juga..

Pagi ini aku rasa aku tergolong dalam golongan orang-orang yang sabar. Ehehek.. Sebabnya pagi tadi aku boleh handle dengan penuh kesabaran tanpa rasa tertekan dengan budak hensem yang meraung-raung menangis moody di pagi hari nak pakai T-shirt superman dan seluar malam tadi yang semua dah kotor dan kena kencing.

Skill menangis genre heavy metal ni sebenarnya baru je develop dalam bulan ni. Juga tabiat memilih baju sendiri, pun baru lagi. Cakap baru nak pandai dah pandai pilih baju. Huh. Kalau baju tak berkenan di hatinya dia takkan pakai dan akan sendiri cari dalam almari sampai jumpa baju yang cantik di matanya. Jadi kadang-kadang tidurnya dengan baju kemeja. Hensem sangat dah. Nasib dia tak mintak mama dia iron dulu. Dan pagi tadi bila mama dia berkeras yang seluar baju yang dia nak pakai tu dah kotor dan busuk dan dia dilarang pakai dia mula melagukan irama-irama besi yang sungguh berat dan mama dia buat dek dan nyanyi lagu-lagu sindiran tahap mild yang dia boleh faham sambil servis kakak Long dia.

Akhirnya dia mengalah secara paksa rela setelah didorong secara halus oleh mamanya untuk mengalah tanpa rasa kalah. Heee.. benda macam ni mama nak kena pandai lebih-lebih lagi dalam situasi taufan di pagi hari..

Akhirnya dia memilih seluar jeans dengan T-shirt sendat gambar patchwork gorila main rugby dengan gembira untuk ke taska. Adoyai... Hensem sangat...

Friday, October 25, 2013

Cerita Gaduh Budak-Budak

Dua budak itu kadang-kadang boleh main dengan aman damai, kadang kala main dengan ribut petir.
Kalau main dalam keadaan aman aku akan jadi manusia paling bahagia. Bahagia yang tak bermakna aku boleh duduk-duduk lepak depan tv tengok bola movie atau lepak online sambil update football fantasy blog atau bersantai-santaian bagai tapi bahagia dalam konteks boleh buat kerja rumah tanpa iklan-iklan mengejut, atau iklan-iklan filem pendek, atau iklan-iklan pop-up.
Jadi bolehlah aku jadi tukang cuci, toilet cleaner, tukang masak, laundry girl atau kadangkala technician atau plumber dengan jayanya. Tapi, memang, iklan harus ada cuma iklan ringan-ringan ala-ala iklan tv al-Hijrah. Tengah cuci toilet ada yang mintak susu mintak milo mintak biskut mintak cium mintak dukung, tengah masak ada pulak yang nak buang air. Tengah goreng ayam dah separuh jalan pulak tu, dan dia buat muka kedut-kedut dengan ayat kesian "Cepatlah mama, dah tak tahan ni..". Tapi takpe, tetap bahagia.. walaupun lepas tu makan malam dengan ayam hangus. Heheh..
Kadang-kadang kesabaran boleh juga tercabar bila dua orang itu main-main dengan cuaca ribut petir. Puncanya kecik tapi dua-dua nak menang dan akan berakhir dengan adegan hujan air mata yang boleh jadi banjir kilat. Lebih-lebih lagi kalau yang hensem itu yang menangis, genre mesti nak rock, meraung-raung dah bunyi macam lagu-lagu koRn yang aku tak faham tang celah mana kemerduannya. Dan darah aku yang aku ingat dah berlagu zapin boleh pulak macam nak ikut tempo bak gitar karan yang mengiringi lagu-lagu yang tak berlagu itu. Aduss..
Tapi bila ribut dah reda budak berdua itu akan main balik macam tak pernah jadi apa-apa sebelum tu. Heran betul aku. Jadi aku akan sangat kagum kalau aku jumpa mana-mana parents yang ada anak-anak yang tak bergaduh. Dan setakat ni aku belum jumpa. Dan seingat aku dulu dulu dulu aku pun macam tu. Ehehee.. Patut ler..

Thursday, October 24, 2013

Gadis Cantik dan Berus Gigi

Masa tu aku masih single dan menyewa di sebuah flat. Selalu juga akak aku yang juga single masa tu datang lepak-lepak. Alhasil, banyak juga barang-barang dia terkumpul di situ. Ubat gigi, berus gigi, kain baju, hatta barangan dalam pun yang kadangkala aku terguna sebab tak tengok dulu sebelum pakai.

Aku ada tabiat suka mengitar semula barang-barang lama dan terpakai. Dengan kata lain aku menggunakan prinsip "Guna Sampai Tak Berguna Lagi". Rak yang selalunya orang akan humban ke tempat pembuangan sampah aku overhaul dan jadi almari kabinet dapur. Kotak rak baju aku kitar semula jadi kitchen bar. Dan paling biasa berus gigi yang dah lama, aku guna untuk berus singki atau celah tile dan ada yang aku guna untuk berus kuku kaki.

Disebabkan akak aku macam dah lama tak datang lepak dan aku tengok berus gigi dia terabai, aku memutuskan bahawa berus gigi itu sudah jadi barangan terpakai dan aku jadikan berus kuku kaki. Letak sikit ubat gigi dan berus kuku kaki sambil menyanyi-nyanyi riang. Oh, dah lama aku tak buat ni semenjak berumahlif.

Satu hari akak aku datang. Dan korang boleh agak cerita seterusnya.. Hehe... Dia berus gigi dia dengan berus gigi yang aku buat berus kuku kaki. Eheheh.., sowi sis, I lupa nak bagitau U..


Nota kaki: Gambar mangsa tak dapat disiarkan. Tapi bolehlah bayangkan rupa dia macam Marsha AF. Bukan aku yang cakap, orang-orang yang pernah tengok dia yang cakap. Motif? Saja nak bagitau aku ada akak yang cantik. Tihihi... Yang akhirnya gosok gigi pakai berus kuku kaki.

Wednesday, October 23, 2013

Muafakat Membawa Berkat

Cara ini pernah aku praktikkan 10 tahun yang lalu. Dalam group kitorang ada 6 ahli tetap. Kadang-kadang bertambah bila ada exile member dari group lain. Walaupun semua ahli mendapat tajaan MARA tapi tetap perlu berjimat.

Waktu makan tengah hari semua orang biasanya tapau nasi dengan satu lauk sahaja. Kitorang makan di bilik hostel. Kumpulkan semua 6 ahli dan kitorang kongsi lauk. Jadi, ada 6 jenis lauk untuk dikongsi.

Masa tengah makan tiba-tiba ada tangan interrupt dalam bekas nasi itu perkara biasa dan kitorang tak kisah, lagipun semua ahli adalah hygenic.

Jadi, kepada siswa-siswi yang nak berjimat, bolehlah cuba cara ini. Cuma pastikan ahli-ahli kongsi makan adalah hygenic dan tak berkira. Betul kata ustaz, rezeki yang disentuh oleh tangan yang banyak itu ada keberkatannya. Berapa peratus penjimatan, kiralah sendiri.

Selamat mencuba.

Monday, October 21, 2013

Lawak Seram Mentua Vs Menantu


Satu hari seorang menantu sedang cuci pinggan dan seorang ibu mertua sedang goreng mihun untuk sarapan. Kemudian lalulah rombongan kereta mayat diiringi lagu-laguan dan pukulan gendang yang membawa seorang jiran yang baru menjadi mendiang beberapa hari lalu terbaring di dalam kereta khas itu.
Dari dalam ibu mertua itu mengucapkan good bye uncle. Dan di meja makan menantunya membuat lawak seram "Nasib baik uncle tu tak jawab . Ok, see you".

Hehehe...

Tuesday, October 1, 2013

Pesanan Luar Biasa Di Restoran

Boleh cuba order..

1- Milo ais kurang harga

2- Teh O ping panas

3- Nan of yor bisnes

4- Roti canai banjir kilat

5- Nan cheese bedebah

6- Teh tarik menarik

Sila create yang seterusnya.

Thursday, September 26, 2013

Rindu-Rinduan

Awal tahun itu hari kena outstation tengah laut selama 1 minggu.
Tanpa telefon, tanpa internet. Stranded.
Cuaca buruk sampai ada beberapa platform tak dapat naik.
Bila tak ada apa nak dibuat otak tak sibuk dan rindu makin menjadi-jadi.
Terngiang-ngiang suara anak-anak.
Paling pelik bila rindu nak cuci bontot anak.
Terbau-bau poo poo diorang. Rindu punya pasal. Yang busuk-busuk pun rindu.
Lepas tu jadi macam rutin pula kena campak kat sana.
Walaupun macam dah biasa tetap juga rindu. Yang busuk-busuk juga.
Dan minggu depan aku akan rindu-rinduan lagi. Tadi bos dah sound.
Tiba-tiba macam mengong je terlintas di kepala nak bawak diaper diorang. Pang!! Aku tampar pipi aku, err, imagine je, tampar betul sakit kang.

Ohh..

Wednesday, September 25, 2013

Nak Share (Dr M: Pros and cons to regional currency)

sumber: klik di sini

*copy  & paste:

BANGKOK: There are pros and cons to a regional currency said former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad in an interview conducted after a seminar on "Assessing Asean Readiness by Country" in Thailand last week.


Here are excerpts from the inteview:

Q: Apart from Singapore and Malaysia, which are ready for the ASEAN Economic Community in 2015, how do we handle the rest? I think Indonesia, the Philippines are in good condition, not too bad. I'm not sure about Thailand. You can tell me about Thailand. What about the rest, how do they get ready?

A: Among the things we want to do is to remove our import duties between ASEAN countries. Whereas some countries like Singapore, even Malaysia, do not depend on import duties for their revenue but the other countries still depend a lot on import duties. Maybe Indonesia might have some oil but still (depends on import duties). If they allow free flow to the country, the goods they produce, motorcars they produce, cannot compete with the cars from a country where it's much better developed.

Thailand, for example, exports more than a million cars and of course, Malaysia tries to produce its own cars. If we import Thailand's cars into Malaysia, of course it would be cheaper than our national cars.

So we should take into consideration the strength and weakness of each member country and make allowances for these countries to retain their import duties, allow them some exclusivity on certain areas including among professions, things like that including studying the impact of the currency rate.

I propose that we should have a trading currency, purely for trading, but you retain your own national currency. We have to study carefully otherwise we might fall into a trap like the Europeans allowed themselves to be trapped in.


Q: Trading currency means you're talking about the currency of not the US dollar or euro or the yuan of China. What do have in mind?

A: A special currency which is particular for ASEAN or East Asia that is based on gold.


Q: But the gold price goes up and down every day.

A: Not as bad as the US dollar. The US dollar was 35 per one ounce of gold previously. Today it is 1,000-odd dollars per ounce of gold.


Q: You sound like you are jealous of Thailand in the automobile industry. You went your own way to build your national car. Thailand decided on a different direction, inviting outsiders to come and assemble their cars here. Now, would you confess that you made a mistake on the national car and that Thailand made a successful strategy?

A:When we proposed our national car, Thailand had gone far beyond us in terms of manufacturing cars. Thailand is adopting the strategy of assembling cars and when we give Thailand the right to call this as a national car, if they have 40-per-cent local content, we have 90-per-cent local content, so because of that our cars do not sell very well.

Yes, we export some cars to Thailand but a lot of cars built in Thailand are imported to Malaysia because they are cheaper. If they are imported from Japan, they cannot compete with our cars. It's not a question of being jealous. We are happy that Thailand is richer now. Because, we have the belief in the prosperity of our neighbours. We want our neighbour to prosper, because when they prosper, they create less problems for us and they become very good markets for our exports.


Q: I'm sure we also want our neighbour to be prosperous. Now what exactly should we do now, 2015 is very close. Otherwise, as you suggested, we might fall in the EU trap and we might fail, but we cannot afford to fail, as we are poorer than many countries in the world. For example if you look at Laos, Cambodia, Myanmar, how can these poorer countries cope with 2015?

A: Firstly, we need to study the reason why the European Union went into a crisis. If we understand that then we can avoid what caused them to fail. One particular thing I want to point out is the use of a common currency, not only for trading but also for domestic use. Now if you are selling in baht, the baht is one-tenth of the ringgit. We name our price in ringgit, that about 10 times (the value) of the baht, but when you convert into a common currency, what is the rate?

The Europeans did not consider the varying value so when they convert their national currencies into the common currency, the prices (of goods and services) shot up. You see, the euro is stronger than the peso in Spain or the currency in Greece and Portugal, so the price (of goods and services) is coming up and when the price comes up tourists do not come. The prices of things you export become expensive. So you lose competitiveness.

So we must understand this before we come together in a single community. We must understand what happened to Europe and avoid the mistake they made. We have to understand the reality and position of the countries when we come together - which one is poor, which one is rich. What is the cause of poverty and other things. And then, we formulate a structure for the AEC that tries to avoid all the problems that may arise in the future.


Q: What will happen if they proceed with the original schedule in 2015?

A: I think some countries might find this very difficult for themselves.


Q: Will they be like Greece or Turkey?

A:If they stay out, they might be like Turkey but if they go in, they might be like Greece, which is bankrupt (laughs).


Q:So it is equally bad?

A: No, I think we should come together but we should make allowances for Myanmar, for Laos, for Cambodia. We should know why their economies are not developing as fast. We should have more investment from other ASEAN countries. We should allow them to protect their economies to a certain extent. Maybe if the tariff is 10 per cent, 20 per cent - we reduced it - but not to zero, while the others are reduced to zero. So consideration should be given to the level of economic development of these three countries.


Q: But, I have not heard from Laos, Cambodia, Myanmar, that they are not ready. They said they are ready. Why are you concerned for them?

A: I'm concerned to see the ASEAN success when they become a community.


Q: You are over-concerned?

A: Perhaps, as I'm no longer in authority, nor power.


Q: If you were still prime minister of Malaysia, would you not say it like this?

A: I would say this and I would try to do something about this. Now I cannot do anything. All I can do is talk.


Q: That's good enough, have you talked to your prime minister?

A: He is busy with a lot of things, which affect him domestically and internationally. As you know we are going to sign the TPP (Trans Pacific Partnership) - that is very disastrous.


Q: You don't agree with that because it is an American product?

A: Yes, it is designed by them and the people who designed this, they do it only for their own good, not for you.


Q: You are still anti-America?

A: No, I have a lot of American friends but I don't like their policy. We can be good friends but their policies are not good for us and the rest of the world.


Q: So do you think Obama should bomb Syria?

A: That's one thing I very much oppose. I told the students at Thammasat University that if you bomb people, kill people, you are a terrorist. Whether you are a state or individual, if you go to kill people who are innocent you are a terrorist. So you cannot define a group of people as terrorists. There is also state terrorism.


Q: So you think Putin is right?

A:I think so, because even Obama accepts that idea.


Q: How do you see American policy to Asia, moving their navy from the Atlantic to the Pacific? How do you see the confrontation between the US and China in Asia?

A:I don't like this at all. We have been trading with China for almost 2,000 years. China was very big and was a most developed country in the past. They could have conquered, but they didn't. They came and lived in Malaysia but they didn't conquer us. The Europeans came in 1509, they came to Malacca. Two years later, they came with a fleet and conquered us.
I'm more worried about the European attitude than the Chinese attitude, and I don't want to be involved in any confrontation with China.
China is a good trading nation, 1.4 billion people and I used to say that if 1.4 billion people take one spoonful of palm oil a day, we will become very rich.


Q: So can I say you're pro-China, anti-America and anti-Europe?

A: Well, I'm not pro-China but I have no problem with China. Well, there is a little problem in the South China Sea but I don't like American policy. It's only talking about war, regime change and conquest.
These things cost a lot of money and lives of people. You see Saddam Hussein was a very bad man but he did not kill as many Iraqis as the Americans.


Q: How do you propose the conflict in the South China Sea between China and ASEAN members, including Malaysia, could be resolved?

A: I think we should come to the Chinese - they are quite willing to talk. They want to talk one by one but we would like to talk as a group. But, even to talk one by one, this is something we should try. The one we should not try is to bring a foreign military to confront with the Chinese. I don't think we could fight against China. I told the Japanese when I was in Japan recently that you can't go to war with China. If you kill 100 million, there will be 1.3 billion left.


Q: That's very logical. Did the Japanese listen to you?

A: I don't know what their rationale was but I pointed out the best way to resolve disputes between nations is either by negotiation, arbitration or going to a court of law. And that's what we did with our neighbours.
We have disputes with Indonesia, Singapore and Thailand. With Singapore and Indonesia we went to the World Court. With Thailand, we decided that what we produced in the sea, where there is an overlapping claim, we would share 50:50.
We didn't go to war, we didn't kill any Thais.


Q: So you disagree with Singapore's position that there should be a proper balance between the US and China in Asia?

A: The Americans can confine China but I don't see why Malaysia should be involved in the American confrontation. I don't believe in war as a solution to conflicts between nations. You see, if we kill a person, we are a murderer. But if you kill a million people you have to give yourself a medal and a statue for yourself. Something is illogical.


Q: You don't see something called a China threat?

A:One time when China was a communist country and very poor, we called it a threat. Now China is hardly communist and it's very rich and we call it a threat. When will you stop calling China a threat? - The Nation/ANN
http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/09/23/Dr-M-on-regional-currency.aspx

Tuesday, September 24, 2013

Satu Kisah Yang Tak Best

Itu hari aku tak sangka darah rimau aku datang balik.
(Oh ye, dulu-dulu aku memang bersikap rimau sampai adik beradik komplot nak letak no entry sign kat pintu bilik aku siap nota 'awas, rimau di dalam').
Puncanya sebab aku tengok keta kena clamp kat petak parking sendiri.
Aku jadi hangin dan aku call dan tiaw tokey parking tu cukup-cukup.
Lepas tu rasa macam kesian pulak sebab tiaw dia.
Dah lebih 10 tahun aku tak marah orang macam tu.
Adui...

Err.. doakan aku jadi orang yang sabar dan tak cepat naik angin.
Permintaan serius ni..

Friday, September 20, 2013

Kata Kau ≠ Kata Ku

Kau kata

0, 1, 2, 3, 3A, 5, 6, 7, 8, 9
Jadi aku cuba buat kira-kira,
3A = 4,
A = 4/3
.'. A = 1.333333333 ∞
dan aku cuba kira semula
3 x 1.3333333333 = 3.9999999999999999 ∞
Hasil yang tidak sempurna.
Terimalah kenyataan bahawa
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Jadi
4 = 4,
Senang. Jelas. Sempurna.
Lagi,
Kau yang di sana kata
1 + 1 + 1 = 1
Terimalah kenyataan bahawa
1 + 1 + 1 = 3
dan,
1 + 0 + 0 = 1
iaitu,
1 = 1
dan,
1 ≠ 3

*******

Manusia memang suka menyusahkan diri kan?
Bila susah nak salahkan tuhan.
Sedangkan tuhan sudah sediakan spesifikasi
yang kata kau kolot dan perlu diganti
Dan kau
percaya macam-macam tahyul masih berani kata aku kolot
dan perasan kau moden.

Kesian.

Friday, September 13, 2013

Himpunan Babak-babak Pendek Kisah Benar


Babak 1:
Aisyah: Nenek, nak luupuut.
Nenek: Apa tu?
Aishah: Nak tu, luupuut.
Nenek: Oo, ni? Ini pulut..
Aisyah: Oo, ha, nak tu, nak puuluut.

Babak 2:
Aisyah: Mama, nak tapau.
Mama: Nak tapau apa? Kang mama dah nak masak nasi.
Aisyah: Nak tu, tapau tu..
Mama: oo, ni? Ini kuih pau..
Aisyah: Oo, ha, nak tu, tuwey pau tu..

Babak 3
Aisyah: Yay, duit raya. Jom bukak kita tengok ade baper ribu..

Babak 4
Aisyah: Adik jangan makan yang atas lantai. Kotor. Nati demam kena masuk topital kena ijek.
Mama: Topital, topital. Hospital...
Aisyah: Ha, topital..

Babak 5
Aisyah: Ti, anak tao mencepah!!
Mama: Apa? Ulang lagi sekali.
Aisyah: Mama, adik mencepah.
Mama: Aisyah tolonglah mama kemas yang sepah-sepah tu
Aisyah: (buat dek...)

Sekian.

Thursday, September 12, 2013

Episod No. .. Err.. Entahlah..


*Stok entri lama yang dah 10 kali delete, 20 kali pikir nak publish ke tak. Hehe.. Layan je lah ye..

Ada orang tanya aku depan-depan (yang tanya belakang aku tak tau) kenapa aku tak sambung belajar. Selalu aku malas nak bercerita panjang aku akan cakap takde rezeki. Dan aku tak tahu apa yang diorang fikir - aku dah malas nak belajar ke, aku dah gatal nak kawen ke, lantak lah.

Jadi sempena aku ada mood nak tulis ni baik aku cerita kat sini je lah ye. Bukan aku tak nak sambung belajar. Aku dah apply pun. Tiga kali. Hah, ko dengar tu, tiga kali aku apply. First time apply dia mintak academic statement masa tu belum keluar lagi, aku bagi je apa yang ada. Sebab masa aku apply tu pun ada lagi 1 semester belum selesai - sem. pendek dua bulan selepas 4 bulan praktikal. Fail.

Takpe, habis belajar aku apply lagi sekali sambil-sambil layang resume sana-sini. Back-up, mana tau tak dapat sambung belajar boleh sambung kerja. Tunggu punya tunggu, follow-up bagai, datang offer kerja. Kerja dulu sambil tunggu offer sambung belajar. Senyap.

Dah berapa bulan kerja ada edu fair dan aku tanya booth Uni yang tempat aku apply dua kali tu dan dia buat muka hairan bin ajaib apesal tak dapat dan suruh aku apply lagi sekali. Ok, aku try lagi. Follow up lah bagai. Senyap lagi.

Oh ye, kali ke-3 ni aku dah ade buah hati (ngehh..) tapi nak juga sambung wey, belum nak kawen lagi. Lastly aku dah tak kuasa dah. Tiga kali aku apply Uni yang sama, course yang sama. Apa? result? Ok, aku cakap, CGPA 3.49. Ha, betul, 3.49. Lagi 0.01 nak dapat 3.5. Ada masalah? Bukan course medic pun. Adui. Kawan-kawan aku 2.7 pun lepas je.

Dan akhirnya aku terima sebagai takdir. Ada hikmahnya. Sekarang aku kerja langsung takde kaitan (eh, ada sikit kot) dengan course yang aku amek dulu. Kalau aku dapat sambung dulu tentu aku sekarang kat tempat lain, bukan kat sini. Dan aku suka hidup aku sekarang.

Betul, Allah lebih tahu apa yang terbaik. Macam budak kecik mintak nak minum air berkarbonat time perut kosong, tapi parents dia tak bagi, sebaliknya bagi makan nasi. Budak kecik tu ingat air berkarbonat tu yang terbaik time tu tapi tindakan parents dia tak bagi dan ganti dengan nasi yang dia tak suka tu mengakibatkan perut dia berisi tanpa dia sedar dan mengelakkan dia sakit perut kembung sebab minum air berkarbonat kegeramannya.

Betul ke perumpamaan aku ni. Adui, bantai ajelah labu. Pepehal pun, moralnya, jangan persoalkan takdir Allah. Allah tahu apa yang terbaik. Yakin.

Sekian pengajaran untuk aku.

Wednesday, September 11, 2013

The Time Is Ticking


Tiba-tiba berkata kepada diri sendiri
Lupakan seketika
Kerja-kerja yang tak pernah selesai.
Kain baju belum berbasuh belum bersidai
Debu-debu di atas lantai
Pinggan mangkuk periuk kuali dalam singki.
Dan seribu satu lagi rutin yang tak akan ada penghujung, sampai mati
Lupakan. Lupakan. Sekejap sahaja.
Kala makhluk-makhluk kecil itu minta didukung, minta dipeluk, minta dicium,
Peluk dia. Dukung dia. Cium dia.
Dan katakan sayang.
Sementara waktu masih ada..

****

Nampak macam puisi.
Tapi bukan puisi.
Mungkin sipi-sipi
Tiba-tiba terdetik dalam hati.
Selepas terserempak dengan blog ini.
Dan terbaca kisah Ja
Walaupun entri nampak bersahaja.
Tapi aku tak sanggup baca lama-lama
Kalau tak bergenang air di bibir mata.
Simpati dengan nasib yang menimpa.
Kagum dengan jiwa seorang wanita.
Kasih ibu yang membawa ke syurga
Kasihan si kecil yang tak mengerti apa-apa.
Tak pernah merasa pelukan ibunya
Gara-gara kecuaian manusia
Buat Granny Hani aku kirimkan doa
Moga ditabahkan lagi hati dan kuat jiwa
Segunung harapan buat Ja,
Semoga kembali bangkit mencipta bahagia
Demi kun fayakun Allah yang Esa.


Satu hari nanti dua budak ini akan dewasa..
dan akan reti

sapu lantai.

yay!!





Tuesday, September 3, 2013

Tragedi Bas Genting Highland, Kongsi Gelap, Harga Minyak Naik..

1
Seumur hidup aku tak pernah pergi Genting Highland. Lagi pelik Cameron Highland pun aku tak pernah jejak.

2
Dulu ada pihak yang kutuk filem KL Gangster katanya filem tu buat Malaysia ni nampak macam tak ada polis. Sekarang dalam senarai ada 49 geng kongsi gelap dan ada lagi yang belum masuk senarai (rasa aku la). Tembak sana tembak sini bunuh sana bunuh sini dadah sana dadah sini rompak sana rompak sini. Syamsul Yusof mesti dah buat banyak homework sebelum buat filem.

3
"Yang, harga minyak naik lagi"
"O ye ke? takpelah, minyak kita yang 5kg tu pun belum pakai lagi. Lepaslah sampai nak gaji nanti"
Pagi-pagi nak gi keja baru tau rupa-rupanya minyak petrol yang naik harga. Mati-mati aku ingat minyak masak.

Entri takde gambar macam buku teks. Letaklah satu.

Thursday, August 29, 2013

Anak Kucing, Mangga dan Seorang Budak Bulat

*Ini cerita bulan lepas

Itu hari kucing nenek yang putih gebu dah bersalin (eheh..) dan dapat dua bebola bulu putih. Budak perempuan bulat ni gembira betul. Suka sangat pegang, angkat, letak, pegang lagi, dan diulang ulang. Tak tahan melihat anak kucing tu terseksa jiwa dan raga, mamanya lock sangkar dengan mangga. Lalu budak perempuan yang bulat itu isytihar perang dengan mamanya. Entah kenapa mamanya rasa sangat kelakar dan ketawa macam orang jahat dalam cerita kartun atau paling tidak macam kak Ros akak Upin dan Ipin selepas sakat dua budak botak tu.

Tapi lepas tu mama pujuk dengan ais krim. Time tu juga dia melompat dan jerit yay!

Takpe, adik dia tidur (selepas buat kacau main dengan sungguh komited sejak pukul 6.30 pagi), jadi mamanya tak risau ais krim sepah-sepah sana sini.

Dan dia lupa tentang anak kucing dan mangga.


Contoh budak yang belum tahu nak tunjukkan kasih sayang kat kucing.
~Lalala~
Adui, caner ni..
Hmmphh..
.....

Tuesday, August 27, 2013

Kalau Aku Kaya..

Satu hari budak pompuan yang bulat itu sedang main masak-masak sorang-sorang.
Main dengan gembira sebab adik bujang yang suka mengacau sedang diulit mimpi.
Macam biasa kalau dia gembira dia akan menyanyi-nyanyi.
Macam-macam lagu, yang popular, yang tak pernah dengar, yang macam pernah dengar tapi bunyi macam pelik.
Macam-macam genre, dari rentak etnik ke rentak pop. Dari lagu patriotik ke lagu rock.
Dan hari itu sambil tangan dia mengacau sayur di dalam periuk dia nyanyi lagu ni:
~Kalau aku kaya...... uwooooooo~
Lepas tu sambungannya tidak dapat dikenalpasti.
Disebabkan akhir-akhir ini dia selalu nyanyi lagu ni, pada suatu hari aku pun nanyilah lagu ni sambil lap rambut dia yang baru dicuci.
~Kalau aku kaya....~ Belum sempat aku nak uwooo (mungkin sebab aku tarik sampai 5 harakat) tiba-tiba dia menyampuk "Insya Allah..."
Aku berhenti lap rambut dia, aku pandang dia "Apa?"
Dia senyum, "Insya Allah..."
Lepas tu dia mengekek ketawa dengan muka gatal dan lompat-lompat dan aku terkial-kial lap rambut budak bulat yang sedang melompat-lompat.
Agak-agak dia faham ke apa yang dia cakap?

Friday, August 23, 2013

Sedikit Cerita Tentang Nenek Mon

Cubo ekau toko yang mano satu Nenek Mon?
Nenek ini ada 13 cucu dan 9 cicit. Umur dalam lingkungan 80.
Kalau keluar rumah dia selalu pakai jubah hitam.
Spek itam adalah satu kewajipan.
Dan celak adalah kemestian.
Dalam majlis tertentu dia akan hadir siap bereyeshadow. (Kellas you...)
Dia suka bahasakan diri dia Emon.
Tapi cucu-cucu yang nakal kadang-kadang panggil dia Kak Mon.
Dia garang. Dia keras kepala. Mulut dia boleh tahan juga, kalau nak cari gaduh boleh ajak dia kot. Cer try..
Tapi dia baik hati dan pemurah.
Dan macam nenek-nenek lain dia rajin beribadah.
Baca yasin adalah aktiviti harian.
Hidup dia sederhana. Kalau ada anak cucu, saudara mara datang rumahnnya disiapkan nasi dan lauk, mesti balik dengan perut kenyang.
Kadang-kadang jiran-jiran, orang merantau, pun datang mengadu masalah, dan dia berfungsi sebagai YB kawasan.
Dia suka lagu hindustan.
Satu hari satu lagu hindustan berkumandang di radio.
katanya "Emon nak yo blutut (bluetooth) lagu ni tapi Emon dah tanyo kek kodai, takdo".
Dan cucu-cucu takde sorang pun buka mulut cakap lagu tu boleh didownload.
Pandai betul cucu-cucu menyelamatkan diri. Heheh..
Itulah sedikit cerito tontang nenek den.
Ekau ado?
Hee..

Wednesday, July 31, 2013

Kadang-kadang Manusia Itu Setan

Melihat ibu bapa mengumumkan dengan gembira kelahiran orang baru dalam hidup.
Melihat pasangan yang baru ke jinjang pelamin.
Melihat anak memeluk ibunya.
Melihat ibu mencium anak.
Semua tu boleh buat kita tersenyum dan air bergenang di bibir mata.
Walaupun orang tu kita baru kenal.
Kadang-kadang tak kenal pun.
Kita lihat kegembiraan orang lain dan kita rasa bahagia sehingga diam-diam kita mendoakan kebahagiaan mereka berkekalan.
Aku rasa ini fitrah.

Jadi aku cukup hairan bila ada manusia (atau patut aku panggil setan?) yang susah hati bila tengok orang lain senang.

Jadi kepada si polan yang membuat perancangan.
Dan kepada anjing yang melaksanakan tugas, tahniah, tuan kau dah bagi upah tulang? Good boy..
Oh ye, kau tau tak? Anjing tetap anjing.
Kepada si polan itu, tahniah juga, rancangan kau berjaya.

Dan pesanan kepada rakan-rakan, kalau ada pegawai polis yang meminta anda buka bonet kereta untuk pemeriksaan, bagitau dia, "takpe encik, biar saya sendiri yang buka" dan tutup pintu kereta, lock, ikut polis tu ke bonet kereta, dan tolong buka untuk dia, dan jangan bagi diorang usik apa-apa dalam bonet. Kalau ada bahagian yang nak diselak, diangkat, diintai, buat sendiri, jangan bagi diorang buat. Paling penting jangan sesekali duduk di tempat pemandu dan buka bonet dan biarkan diorang check bonet belakang. Sebab lepas tu diorang akan datang balik dengan sebungkus benda putih dan cakap, "maaf encik, sila ikut kami ke balai, kami jumpa dadah dalam bonet kereta encik.

Macam sial.

Wednesday, July 24, 2013

Potong Q Itu Kurang Ajar Ye.. (Melainkan minta kebenaran dulu)


Dalam perjalanan balik kampung nanti kita akan jumpa orang-orang yang seperti ini:
Bila ramai orang sedang beratur menunggu giliran masuk ke bilik kecik, common sense, kita akan beratur di belakang sini, betul?

Tapi ada orang yang sukaatilakitirimakatukdia je potong Q dan park depan pintu sel kecik.

Kalau orang yang beratur tu seorang dua mungkin boleh dimaafkan lah kot. Tapi kalau Q panjang sampai ke pintu dan ada makhluk yang potong Q macam ni memang sakit hati..


Jadi pesanan di bulan mulia ni, hormatlah orang lain, sama-samalah kita tunggu giliran ye...

p/s: kalau terpaksa potong juga sila minta maaf kat semua orang yang beratur dan cakap "maaf ye semua, saya terpaksa potong Q, dah terkincit."

Adoi..

Tuesday, July 23, 2013

Tahun Ni Tutup Kedai


Selalunya setiap tahun di bulan puasa aku akan sibuk berbisnes. Jual kuih raya, jual coklat, jual butang baju melayu, jual kerongsang. Mercun tak ada. Alhamdulillah, dapat jugalah sale ribuan ringgit walaupun pelanggan semua kawan-kawan pejabat je.


Kadang-kadang aku cari pembekal. Ada juga yang pembekal yang cari aku. Bila dapat produk, aku akan mula buat iklan. Bermaklumat dan tepat - perkara yang aku cuba dapatkan dalam penghasilan iklan. Bagi aku iklan tak perlu fancy sebab terlalu sarat dengan hiasan akan menenggelamkan produk yang cuba ditonjolkan. Kebanyakan produk yang aku jual aku akan tukar nama, berbeza dengan nama yang diberikan oleh pembekal yang aku rasa agak konservatif (heheh..). Tapi untuk kuih tradisional aku akan biarkan namanya mengikut tradisi sebab bagi aku nama itu ada nilai nostalgia.

Sampel yang diberikan oleh pembekal aku tak berikan semua kepada bakal pelanggan tapi aku potong sana, potong sini untuk snap gambar buat poster. Dan semestinya sampel yang diberi aku yang makan sebab aku yang akan describe rasa, tekstur, dan karakter lain yang ada pada produk-produk makanan - kuih raya, coklat, dan kek.

Inilah antara poster yang aku buat dalam memasarkan produk-produk yang aku jual di pejabat.



Kerongsang aku namakan untuk membezakan rekaan. Setiap rekaan pulak ada macam-macam warna.


Butang baju melayu ni aku jual RM25 sekotak. Kotak baldu dan butang ni mata besar. Satu hari aku jumpa benda yang sama di satu shopping kompleks, aku belek-belek macam nak beli, sebenarnya nak tengok pengeluar dan jenis je, sebiji sama dengan yang aku jual. Harga? RM78. Amekaw..

Kerongsang lagi..

Salah satu coklat yang aku rename. Dan aku dah rasa. Sedap.


Gambar ni snap atas kereta dalam perjalanan ke pejabat. Kereta berhenti untuk bayar tol dan aku snap. Nasib baik aku tak ngap. Puasa..


Kuih ni paling mendapat sambutan. Mungkin sebab iklan? Tapi yang penting sebab rasa dia memang umph. Dah jarang jumpa ni.

Tapi tahun ni satu bisnes pun aku tak buat. Aku nak rehat - alasan yang aku berikan bila ada tauke kuih raya approach aku untuk buat marketing produknya tahun ni. Jadi, jangan order dengan aku semua yang ada kat atas tu ye. Tahun ni tutup kedai. Tengoklah, kalau tahun depan aku rajin. Ngehhh...


Tiba-tiba aku terperasan pesta kuih raya di pejabat tahun ini suram. Sehingga hari ini aku cuma dapat dua sahaja sampel kuih dan satu sahaja emel iklan. Apa sudah jadi? Adakah semua tauke kuih raya di pejabat ini juga mahu rehat seperti aku?

Friday, July 19, 2013

Muka Sengkalan

Di sebuah asrama sebuah sekolah ada seorang budak bernama Ah Chai (bukan nama sebenar). Ah Chai sangat suka belacan. Adapun Ah Chai ada seorang kawan bernama Kamil (pun bukan nama sebenar). Kamil alahan dengan belacan. Dengan kata lain, Kamil langsung tak boleh makan belacan. Semua kawan-kawan malah cikgu cikgi, warden asrama, pak cik jaga, hatta tukang kebun pun tahu yang Kamil tidak boleh makan belacan. Sebagai tanda hormat menghormati dan berbudi pekerti serta akhlak atau moral yang tinggi, mereka tidak pernah makan belacan di depan Kamil.

Arakian, terlintaslah di fikiran Ah Chai untuk mempersendakan Kamil. Di hari jadi Kamil Ah Chai memberikan kad ucapan bergambar belacan dan hati Kamil betul-betul rasa terguris. Ah Chai ketawa. Ternyata Ah Chai memang bermuka sengkalan. Baginya perbuatannya itu sangat kelakar dan cool. Tapi tidak bagi semua kawan-kawan yang lain. Aduan dihantar kepada warden asrama. Ah Chai dijatuhi hukuman cuci jamban asrama selama satu tahun.

Ah Chai sangat marah. Baginya Kamil adalah penyebab dan dia berdendam dengan Kamil.
Sudah buat salah dan dihukum kerana perbuatan sendiri masih lagi ingin menyalahkan orang lain. Lebih pelik lagi dia menyalahkan allergy Kamil terhadap belacan. Dia saja yang betul. Sebarang teguran dan nasihat langsung tidak dapat dia terima. Ibarat sepuluh jong masuk kuala, anjing tetap bercawat ekor (sambil tangan hala ke atas).

Thursday, July 18, 2013

Nugget Alternatif

Alternatif untuk anak-anak yang sangat liat makan lobak tapi sangat suka makan fastfood. Idea dicetuskan oleh ibu mertuaku yang mendapat resepi nugget sihat daripada seorang nutririonist yang beliau terserempak dalam komuter di kala beliau outing dengan seorang girlfriendnya. Jadi, kredit kepada beliau dan nutritionist tersebut.

Resepi asal menggunakan oat dan tiada bawang-bawangan. Versi di sini pula adalah versi eksperimen - guna nestum (sebab oat tak ada dan bawang-bawangan adalah eksperimen rasa).

Bahan-bahan: Nestum, kentang, lobak, telur, bawang putih, bawang merah (boleh juga guna bawang besar holland, lagi sedap), serbuk roti..

Cadangan lain: Boleh juga cuba tambah herba ke (esp. English herbs, agak-agaklah rasa yang sesuai) atau sayur cincang ke. Atau nak sihat (konon) campur spirulina ke sikit. Hehe..

Ada orang pernah tanya mana nak dapat serbuk roti tu? Hm, boleh buat sendiri tapi nak senang beli aje kat kedai. Kalau tak jumpa kat supermarket atau hypermarket, boleh cari di kedai-kedai borong yang jual barang-barang burger.

 Langkah 1: Parut lobak dan kentang. Bawang merah / bawang besar cincang super halus, bawang putih seulas sahaja - tumbuk, atau tak payah pakai bawang putih langsung sebab ada kesan selepas makan - sendawa yang kurang menyenangkan diri sendiri..

*Info tambahan: bwg putih boleh buat orang pregnant loya dan muntah.

Langkah 2: Gaulkan semua bahan bersama sebiji telur dan nestum. Nestum kasi banyak sikit ye.


Langkah 3: Bulatkan dengan sudu dan golekkan atas serbuk roti, lepas tu penyet-penyet sikit kasi leper.

Langkah 4: Terjun dalam kuali. Nak lagi sihat pakailah minyak-minyak yang sihat ye.

OK siap. Kalau sambil masak buat 2 - 3 kerja lain akan jadilah hasil yang berwarna gelap macam ni. Ngehh.. Oh ye, kentang yang tak habis parut tu boleh terjunkan sekali dalam kuali. Jangan membazir.

Selamat mencuba. Sila ubahsuai ikut suka hati. Selamat bereksperimen juga.

Tuesday, July 16, 2013

Recharge. No Matter Where You Are

Budak ni kalau tiba-tiba hilang kadang-kadang mama dia intai bawah kerusi, bawah meja makan dan lain-lain tempat persembunyian kucing nenek.

Kepenatan selepas memenatkan semua orang.
Rekod Ketiduran yang luar biasa:
1-Meja makan (ops, kerusi makan)
2-Atas lantai
3-Tepi pintu
4-Belakang nenek (terperosok di belakang nenek atas kerusi)

Monday, July 15, 2013

What's Next?

Tiba-tiba aku rasa seperti seekor lalat sedang cruising sekeliling aku. Annoying ye..


Aih, nampaknya semua orang kena ikut citarasa pakcik K yang berkasut mahal itu.

Lepas ni apa lagilah undang-undang yang pakcik nak gubal ye..

Friday, July 12, 2013

Kasut Yang Mahal

Dia kata waktu anjal itu mengarut bagi dia.


Does he expecting us to walk in his shoe?

Does he realize that we can't even afford his shoe?

Adui...

Well mom, I'm walking in papa's shoe.

Teka-teki di bulan Ramadhan


Di suatu masa dahulu...


Si Polan: Bila tiada sebarang makanan mahupun minuman dan azan maghrib berkumandang. Macamana nak buka puasa?
Aku: Korek hidung.
Si Polan: Betul..

*****

Di suatu masa yang lebh dahulu..

Aku: Kalau kentut puasa batal tak?
Si Polan: Adoi..
Aku: Kalau korek pusat?
Si Polan: Hmm..

Soalan-soalan di zaman kanak-kanak riang dan gila-gila remaja standardnya memang camtu.

Friday, July 5, 2013

I Miss You Too

Pagi tadi seorang suami peluk dan cium isterinya dan berbisik "I love you, and I miss you". Ya, kadang kala rindu dengan insan yang ada di depan mata. Masih rindu walaupun dilihat setiap hari. Mungkin sebab si isteri lebih banyak menghabiskan masa menguruskan anak-anak dan rumahtangga, dan si suami merindui perhatian si isteri. Nanti harus ambil cuti satu hari dan keluar dating - itu janji si isteri..

Thursday, July 4, 2013

Sup Ketam 1.0 - Basic Edition

Ini sup ketam versi paling simple. Er, dan cepat. 10 minit pun boleh siap (*Tertakluk kepada terma dan syarat). *Terma dan syarat: 2-Air panas mesti available (sambil hiris-hiris bawang, cuci ketam, bolehlah masak air. Tak perlu didih puh, janji panas sudah..) 

Bahan-bahan: halia, bawang besar / bawang merah (suka hati lah), bawang putih, lada hitam (suka hati lah nak ambil air dia je ke atau nak terjunkan sebiji-sebiji atau yang dikisar halus).
 
Ketam. Jangan lupa ketuk dulu dengan alu lesung untuk senang makan. Gambar ketam bergelimpangan; sila lihat sambil dengar lagu Orochimaru. Seram tak?
Langkah 1: tumiskan semua bahan.
Langkah 2: Masukkan ketam.
Er, gaul-gaul lah sikit..



Langkah 3: masukkan air yang baru mendidih. Nak pakai air yang belum masak pun boleh tapi ambil masa sikit untuk masak.
  
Tada... 10 minit je cik Jah..

Judging People

Kalaulah manusia yang cepat menghukum (baca: judging) itu cepat juga dihukum pasti statistik kaki-kaki prasangka akan jatuh dengan drastik. Tapi Allah itu maha pengasih lagi maha penyayang. Dia beri kita peluang. Peluang untuk sedar sebelum disedarkan. Termasuk aku.

Friday, June 28, 2013

Ironinya..

Kata mereka


"jangan biarkan hal-hal peribadi menjejaskan kerjaya".

Realitinya

hal-hal kerja pun banyak menjejaskan kehidupan peribadi.

Selamat berhujung minggu.

Luangkan masa bersama keluarga.

Macam biasa hujung minggu BBC tiada entri baru.

Thursday, June 27, 2013

Mengeksploitasi Sudut Pandangan

Waktu: Di suatu pagi yang berjerebu.

Lokasi: Apartment parking lot.
Info tambahan: KLCC yang jaraknya cuma kurang lebih 6km yang selalunya terlihat jelas hari itu seolah-olah tidak wujud.

Aisya: Mama, tenok, tay el tci tci dah ilan. Jewebu tantap tay el tci tci.*
Mama: Ha ah, tu la mama tak bagi Aisya main gelongsor, main buai kat bawah, nanti jerebu tangkap Aisya.

Nampak tak? Perspektif jerebu budak tiga tahun dieksploitasi dalam memberi penerangan bahaya jerebu yang mudah untuk dia fahami. Hee..

*terjemahan:
Mama, tengok, KLCC dah hilang. Jerebu tangkap KLCC.

Kat luar jerebu, main dalam rumah. Harus pakai helmet takut langgar bucu meja. Hee..

Wednesday, June 26, 2013

Asam Pedas Paling Basic

Ini versi asam pedas paling basic. Takde bunga kantan, takde daun kesum, takde halia, pendek kata, banyak yang takde. Nama lain juga adalah asam pedas bajet. Ahaha.. Sesuai dimasak di hujung bulan.

Bahan-bahan: bawang putih, bawang merah, belacan, serai, cili, asam jawa, kepala ikan (Hujung bulan pakai kepala salmon. Amboih..). Perasan tak bawang putih dengan serai tu dah layu? Ini stok terakhir di hujung bulan.
Blend: cili, bawang putih, bawang merah, belacan. Serai titik..
1-panaskan minyak (Ini pun nak cakap..)
2-tumiskan bahan-bahan yang dah dikisar. Jgn lupa, serai yang dah dihempuk tadi pun dicampak sama ke dalam minyak panas. Kejam betul. Hee..
3-Tumis sampai cili betul-betul masak. Kalau tak, bersedialah untuk berulang ke toilet. Hee..
4-Kepala ikan terjun dalam periuk.
5-Bergaul mesra dengan cili.
6-Agak-agak dah mesra tuang air asam jawa.
7-Agak-agak dah masak, hidang lerr.. Nampak tak rupa ala-ala nak hangus tu? Haa, itulah hasilnya kalau masak tak sepenuh hati. Sambil masak boleh pulak layan kanak-kanak riang nak itu nak ini, ampai kain etc etc.. Tapi takpe, boleh makan lagi ni.. Heheh..
Ok, baca doa makan..

Tuesday, June 25, 2013

Sarapan Hujung Minggu


Aisya: Mama, oti bata tcatu!

Muhd: Oo! Tu!

Mama: Orait, siap!

Friday, June 21, 2013

Obsesi Sesuatu; Suatu Obsesi

Entri ini adalah tribute kepada obsesi aku waktu lampau (baca: zaman muda) supaya aku tidak lupa yang aku juga pernah tenggelam dalam keasyikan dan kecintaan terhadap sesuatu terutama sesuatu yang bukan benda hidup. Sesuatu yang sekadar sesuatu. Sebab aku sememangnya hampir lupa. Sehinggalah di suatu pagi radio mengumumkan kemenangan Chelsea dan Encik Papa tak habis-habis yes, yes, yes dengan gembira. Betul, dia memang obses dengan bola.


Suatu waktu dulu aku pernah obses dengan novel. Itu 18 tahun yang lalu. Zaman aku masih kanak-kanak. Aku masih ingat Jibam, Donia, Titian Usang, Legasi, Tangisan Bulan Madu, dan entah apa lagi ye, lupa dah. Kemudian perlahan-lahan aku tinggalkan dunia novel dan mula teggelam dalam dunia komik. Rak buku penuh dengan komik. Full series kecuali Dragon Ball isu terakhir yang sold out dan aku cuma sempat baca dengan cara meminjam daripada kawan. Conan, Penyiasat Remaja, Dr Slump, Sin Chan - duit belanja aku habiskan untuk ini. Juga untuk membeli peralatan-peralatan lukisan walaupun langsung tiada kaitan dengan subjek yang aku ambil di sekolah.

Komik dan anime ibarat irama dengan lagu. Tiba-tiba Naruto meletup dan masa tu Naruto belum lagi ditayangkan di TV Malaysia. Kakashi jadi pujaan. Shikamaru seolah-olah mencerminkan aku waktu itu (aku rasa la, mungkin perasan), Sakura yang kadang kala annoying bagi aku, Sasuke yang tak habis-habis dengan dendam memang aku tak suka, Orochimaru yang menyeramkan aku, Gai sensei yang buat aku kadang macam naik loya, Jiraiya yang kalau aku jumpa aku rasa nak sepak sebab aku memang tak suka orang tua gatal, Ton Ton yang buat aku terseksa sebab dia comel tapi binatang haram. Gaara yang aku sangat simpati, sharingan, kage bunshin no jutsu, hokage, konoha, akatsuki dan ntah apa lagi lah.

Download dan kumpul dalam hard drive sampai aku lupa episod yang ke berapa ratus hard disk itu menghembuskan nafas yang terakhir dan membawa pergi bersamanya Naruto dan Hikaru no Go. Aku berkabung. Gila. Tapi sampai sekarang aku tak boleh tengok Naruto yang dialihbahasa. Aku rasa kalau aku bawak watak Naruto mungkin lebih berkesan. Huh, tak guna (tipikal bahasa kasar anime alihbahasa. Hek.).

Masuk alam pekerjaan jadual aku mula padat, ditambah tiada akses internet, perlahan-lahan aku mula berpisah dengan dunia anime.

Sekarang aku semacam lupa macamana rasanya obses dengan sesuatu.

Minat ada tapi bukan lagi tahap obses - masak dan makan. Hee...

Mungkin lebih baik macam ni. Eh, bukan mungkin. Pasti.

Bayangkan kalau aku masih lagi gila dengan obsesi macam aku yang dulu. Aku anggap ini sebagai petanda yang aku menghampiri kematangan (cewah) sebab sudah dapat membezakan mana yang penting, tau beza mana yang lebih penting antara yang penting, tau beza yang paling penting antara yang lebih penting itu.


Imej sekadar penyeri entri