Sunday, May 28, 2017

Mainan Pusing-pusing

Beberapa hari lepas dak leng chai yang itu minta mama belikan fidget spinner.

Permintaan ditolak mentah-mentah. Alasan yang mama bagi - nanti bila dah bosan benda tu akan tambah sepah kat rumah, membazir, duit beli benda alah tu lebih baik mama buat beli biskut.

Sekali rupanya atuk diorang dah belikan sorang satu.

Melompat semua cucu atuk dapat main benda pusing-pusing yang kononnya boleh membantu meningkatkan kadar konsentrasi. Konon je.

see, atuk got us!

Thursday, May 25, 2017

Salam Ramadhan 1438H

Assalamualaikum,
Kok ado kato yang mambuek padiah,
Kok ado tingkah nan indak patuik,
Lai tampak indak tasapo,
Marilah samo kito baelok,
Puaso ditarimo Allah nan kito harok,
Ka ALLAH kito mintak ampun,
Ka kawan ambo mintak maaf

"salamaik manyambuik bulan suci Ramadhan"

P/s: Babuko jan talalu cangok.

***
(Terjemahan dari bahasa Minang)

Kalau ada kata yang memedihkan,
Kalau ada tingkah yang tak patut,
Lagikan terlihat tak tersapa,
Marilah kita sama berbaik,
Puasa diterima Allah yang kita harap,
Kepada Allah kita minta ampun,
Kepada kawan saya minta maaf,

"Selamat menyambut bulan suci Ramadhan"

P/s: Berbuka jangan gelojoh.

Wednesday, May 24, 2017

Apps Quran yang Best - Sambil Dengar Sambil Faham

Sempena Ramadhan yang dah dekat, just around the corner kata orang jawa, aku nak share satu applikasi quran yang aku rasa best.

Sila klik sini untuk muat turun.

Apa yang best pasal apps ni?

Dia ada audio yang mana dia baca ayat lepas tu dia baca terjemahan. Terjemahan dia guna gaya bahasa yang ringkas dan senang faham, tidak menggunakan susunan dan lenggok tatabahasa arab yang ramai orang payah nak faham.

Interface dia cantik dan sangat peramah, senang nak guna.

Sambil buat kerja pun boleh dengar quran. Pulak tu sambil dengar boleh pulak faham. Senang-senang je dapat pahala. Bulan puasa dapat lagi pahala bonus.

Tapi kalau nak perincian kena lah juga merujuk pada tafsir quran dan ustaz ustazah yang bertauliah ye. Jangan memandai-mandai. ~Baru perasan faham dua tiga ayat quran dah pandai tepis fatwa pulak. Amboi, amboi.~

Pendek kata betulkan niat lillahi taala. Ok.

Lain-lain, apa kata cuba dulu lepas tu kalau tak menepati citarasa uninstall je lah balik. Hee..

Selamat mentadabbur quran dan selamat berpuasa! Assalamualaikum.







  



Monday, May 22, 2017

Macam Mana Mahu Terjaga Dari Mimpi?

Tidur tengah hari tadi aku mimpi berdepan dengan syaitonirrojim.

Berdepan dengan makhluk yang dilaknat mana ada cerita best kan. Jadi aku tak nak lah cerita bab yang tu.

Aku cuma nak highlight bahawa masa tengah mimpi minda sedar aku masih boleh berfungsi sebab aku boleh tahu aku sedang bermimpi.

Boleh pulak rasa teruja bila aku sedar yang aku tengah mimpi. Siap plan nak explore apa ada dalam mimpi.

Pulak tu siap boleh baca al-fatihah dan ayat kursi dalam mimpi dan aku pe-rasa-n tajwidnya macam ok. Nasib takde tarannum je.

Ada satu bab tu aku baru nak baca *ta'awudz sekali dia yang bagi salam dulu. Aku tak tau la itu betul watak manusia ke atau watak setan yang cuba bikin punchline.

Tapi, walaupun aku tahu yang aku tengah mimpi tapi aku tak tahu macam mana nak terjaga dari tidur.

Siapa tahu minta share di ruangan komen.

***
*Ta'awudz ( تعوذ ) atau Isti’adzah:
أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
"Aku memohon perlindungan kepada Allah daripada syaitan yang terkutuk"

Saturday, May 20, 2017

Harga Vaksin Pneumococal Tahun 2017

Tahun 2010 dulu harganya RM220/dos.

Tahun 2011 harganya naik kepada RM280/dos.

Tahun ni harganya RM300/dos.

Sila ambil perhatian vaksin ini perlu diambil sebanyak empat dos.

Thursday, May 18, 2017

Awas Penggunaan Domperidone Sebagai Milk Booster

FDA Warns Against Use of Breast Milk Booster


Domperidone Not Approved for Use in U.S., Raising Safety Concerns

June 8, 2004 -- The FDA is warning breastfeedingwomen not to use an unapproved drug called domperidone to increase breast milk production.

The agency says there have been several reports of severe health risks, including irregular heartbeats, cardiac arrest, and sudden death, associated with use of the drug that have led to its withdrawal from the market in several countries.

Researchers say domperidone is also excreted inbreast milk and may expose infants to unknown health risks.

FDA officials say they issued the warning after they discovered that some women whobreastfeed and/or pump breast milk are purchasing domperidone from compounding pharmacies and from foreign countries to increase their breast milk production.

Domperidone has not been approved for use in the U.S., and officials say use of the drug for any purpose is illegal.

Domperidone may increase the secretion of the hormone prolactin, which is needed for lactation. However, due to the risk of serious adverse effects, the FDA recommends that breastfeeding women not use the drug to increase milk production.

Warnings Issued on Domperidone


In addition to advising women not to use the drug, this week the FDA also issued six letters to pharmacies that compound drug products containing domperidone and firms that distribute them.
The letters state that that all drug products containing domperidone are illegal and selling or distributing them violates U.S. law.
Officials say domperidone is approved for use in several countries outside the U.S. to treat somestomach disorders. But it is not approved in any country for enhancing milk production.

Source: WebMD

Monday, May 15, 2017

Mak Cik Peah Kantoi

Mak Cik Peah tengok warta berita.

"Dato' XX dapat anugerah YY.." katanya.

Cik Kiah pandang Mak Cik Peah.

"Kau dongar ko tv tu Peah?" Tinggi nada Cik Kiah dengan tangan dikembangkan kat telinga.

"Dongar." Balas Mak Cik Peah dengan muka separa ek.

Cik Kiah pandang tv. Ada berita ringkas yang terpapar kat bawah skrin tv yang beritanya memang tak sama dengan berita yang dilaporkan pembaca berita.

Hujung kat sebelah kanan tv ada simbol speaker yang kena pangkah.

Cik Kiah letak remote control, angkat punggung pergi dapur meninggalkan Mak Cik Peah sorang-sorang 'dengar' tv.

Tak kuasa Cik Kiah melayan Mak Cik Peah yang perasan mampu mendengar dengan baik.

Friday, May 12, 2017

Terlajak Kata Tak Boleh Undo

Kat tempat kerja (baca:kilang) lama aku dulu aku pernah sound (baca:kritik) bos setempek. Bukan calang-calang bos. Aku sound big bos cawangan tu. Manusia yang ramai pekerja cuba elak berkonfrontasi. Waima pekerja yang paling samseng sekalipun.

Tapi aku tak bermaksud pun nak sound. Apa lagi mengaibkan dia. Aku bukan jenis cenggitu. Sebab tu aku sound belakang. Aku tak sampai hati nak cakap depan dia sebab bagi orang macam dia komen aku tu boleh merempuh tembok egoisma, meruntun hati dan merenyuk perasaan.

Cuma entah macamana boleh pulak komen ikhlas aku tu sampai ke telinga dia. Aku cakap je entah macamana tapi sebenarnya aku tahu barua mana yang menyampaikan khabar dan berita kepada dia. Tak suka betul.

Tapi apa jadi lepas tu nanti-nanti lah aku cerita kalau aku rajin sebab bukan best sangat pun ceritanya. Lagipun bukan itu cerita pokok yang aku nak bagitau.

Isi penting aku kali ni ialah aku tengah risau (aku rasa la) fe'el lama aku tu macam nak datang balik. Fe'el sound bos.

Benda fe'el lama ni kadang sifatnya macam saka. Datangnya tak berjemput.

Walaupun kali ni penyampaiannya agak matang sebab aku cakap depan. Tapi masih menggusarkan aku sebab takut ada hati yang terguris. Mengguris perasaan orang ni bukan kegemaran aku walaupun aku agak pakar dalam hal ni sebenarnya.

Tapi masih lagi aku tidak berniat untuk mengaibkan orang. Kata-kata yang keluar sekadar melampiaskan kegeraman ke atas cadangan dan saranan yang kurang bijak  yang berpotensi besar membebankan aku di masa akan datang yang pulangannya tidak setimpal.

Tapi itu lah, terlajak perahu boleh diundur. Terlajak kata tak boleh undo.

Aku harap tiada lagi insiden yang bakal jadi pencetus untuk aku mengeluarkan kata-kata yang berbau tempoyak. Busuk tapi sedap.

Saturday, May 6, 2017

Ali part 2


Alhamdulillah. Pembedahan itu hari berjalan lancar. Terima kasih atas doa semua.

03.05.2017 lebih kurang 07:40 a.m.
Incek papa bagi sokongan moral dan hotwheel sebijik yang dia duk belek sampai lelap.

Lepas sedar dia mengamuk dekat setengah jam. Lepas kena pujuk beliau kembali lena. Kesan ubat tidur belum habis kot.

Makan tengah hari berselera. Mamanya jadi dbkl sedut lobak dan bawang.

Atuk singgah dari pejabat. Beliau dapat sebiji ferrari merah.

Lepas makan beliau pusing-pusing satu ward, ngorat nurse dan akhirnya menyibukkan diri di sini.

MC. Duk rumah inilah kerjanya. Menghasilkan suasana tongkang pecah dengan jayanya sambil bersantai tonton upin dan ipin.



Wednesday, May 3, 2017

Ali


Budak ini pukul 10.30 mlm tadi warded. Esok ada pembedahan.

Yang menyengih kat sebelah tu bukan akak dia. Sengih bagi semangat konon tapi rupa budak tu macam 'ada aku kesah'. Eheh.

Minta doa segalanya dipermudahkan Allah. Amin.