Friday, April 28, 2017

Ingat Senang ke Jadi Guru?

Sekarang tengah hot isu murid kena dera.

Lagi orang ramai marah bila kes macam ni berlaku di sekolah aliran agama.

Bagi aku kes ni adalah petunjuk bahawa tinggi ilmu agama belum tentu tinggi kesabaran.

Sabar itu sebahagian daripada iman. Tau. Jadi kalau ada ilmu agama, tahap sabar tak berapa nak tinggi, mungkin mencerminkan tahap iman. Entah. Ukur iman ni bukan kerja kita. Tapi orang yang ada iman kita tengok akhlak pun boleh tahu. Tawadhuknya, sabarnya, etc.

Sekolah biasa mungkin murid-muridnya lagi nakal. Tapi cikgu masih boleh handle. Sebab cikgu-cikgu sekolah kerajaan dah terima latihan perguruan. Mereka dah belajar bagaiman nak jadi guru, nak handle murid, apa yang boleh mereka jangkakan, etc.

Nak mengajar mesti ada ilmu. Bukan setakat ilmu subjek yang nak diajar tapi juga ilmu cara-cara nak mengajar. Cara-cara nak handle anak murid. Pendek kata ilmu perguruan. Lepas tu ada lagi pemantauan Jabatan Pendidikan.

Cikgu (mungkin juga ustaz) sekolah swasta, adakah mereka menerima latihan perguruan macam cikgu-cikgu sekolah kerajaan? Dah tu, siapa yang pantau mereka?

Harap-harap semua tenaga pengajar tak kira sekolah swasta ke, kerajaan ke, aliran agama ke, aliran apa-apalah, harap-harap semuanya dapat latihan dan tauliah untuk mengajar.

0 comments: