Tuesday, October 12, 2010

Menyanyi Adalah Terapi Yang Bagus

Semasa entri ini ditulis, kedengaran sayup-sayup suara merdu sang gadis menyanyi-nyanyi berselang seli bunyi ketukan keyboard.  Sesekali bunyi klik-klik tetikus umpama instrument muzik mengiringi nyanyian.

~di hati ini hanya tuhan yang tahu~
~di hati ini aku rindu padamu~
~lalalala~

lagu bertukar

~Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum~
~Bunga yang layu pada musim luruh~
~Yang dulunya mekar disinar suria~
~Bila sudah kering pasti akan gugur~

lagu bertukar lagi

~Seribu impian pernah pun kita bina~
~Demi masa depan...~
~Tenggelam jauh dalam khayalan~
~Di buai alam mimpi~

lagi sekali tukar lagu

~Subhanallah~
~Alhamdulillah~
~Lailahaillallah~
~Allahu akbar~

tukar lagi sekali

~lalalalalala~
~mudah saja tambah air~
~lalalalalala~
~lalalalalaa~
~adabi~

Loh, lagu iklan pun masuk senarai.

Aku tunggu-tunggu juga bila lagu ni dia nak nyanyi:

~nini cokolat celup~
~celup celup~

Tapi sampai sekarang takde.  Agaknya dah lama terkeluar carta.

Macam tu lah hari-hari aku kat ofis.  Time kerja bos tak bagi dengar muzik.  Tapi ada juga muzik yang lalu sipi-sipi kat telinga ni.  Nasib baik le suara sedap.  Kalau tak, boleh  tertekan.

Kat ofis aku dengar orang nyanyi.  Dalam keta, laki aku lak yang dengar aku nyanyi.  Sedap tak sedap belakang kira.  Jangan komplen.

Tujuan aku nyanyi dalam kereta sebetulnya nak hilangkan mengantuk.  Lebih-lebih lagi kalau aku yang drive.  Tapi lepas nyanyi bukan ngantuk je hilang, semangat pun lebih berkobar-kobar.  Tiada lagi sindrom semangat yang hilang.

Patut la ramai orang yang suka karaoke.  Tapi aku ni pesen kalau suruh nyanyi time karaoke mula la penyakit malu-malu badak datang.  Allergic nyanyi depan orang.  Seram sejuk.  Jadi kalau karaoke aku selalu jadi geng paul moss.

Jadi, lain kali kalau korang rasa tertekan ke, boring ke, ngantuk ke, sila lah cuba terapi nyanyi.  Nyanyi slow-slow je.  Adjust volume paling rendah.  Bukan apa, takut-takut orang yang dengar tu bukan peminat genre lagu yang korang bawak.  Tekanan tu.

Inilah si gadis yang nyanyi lagu iklan adabi kat ofis aku

8 comments:

liza aziz said... [Balasan]

wahh,, kena bg ijah royalti gambar nih. hahaha

cinta said... [Balasan]

@liza aziz

keh keh keh. kena blanje mkn kot.

en_me said... [Balasan]

pressure kanns.. ehehe

en_me said... [Balasan]

nasik tambah: nk bgtau me dah lamer tukar blog oke.. ehehe

cinta said... [Balasan]

@en_me

kann...

cinta said... [Balasan]

@en_me

loh, ye ke.. patut ler terus silent lepas entri silent reader. huhu..

fndrocka said... [Balasan]

Aku harap roomate aku tak mengalami alunan suara sumbang aku dulu..

cinta said... [Balasan]

@fndrocka

teruskanlah berharap. hee..