Wednesday, November 3, 2010

Dari Dapur Ibu Mertuaku - Kailan Stim

Memandangkan ibu mertuaku sangat terer masak, bermula hari ini saya akan berkongsi beberapa resepi yang sangat mudah tapi sedap yang saya cilok dari dapur beliau.

Kata beliau, ilmu resepi ni jangan kedokut.  Tak bawak masuk kubur pun.  Pergh, tabik lah bu.

Sebelum itu mari berkenalan dengan beliau.

Mesra dengan panggilan ibu tak kira anak-anak (dah tentu lah kan), anak-anak saudara, dan kawan-kawan anak-anak.

Ok, resepi untuk hari ini - Kailan Stim.  Saya pun tak tahu kenapa dipanggil kailan stim sebab kailan ni dicelur, bukan stim.  Hmm, apa-apalah.

Jom tengok bahan-bahan dia:
(nota: barang-barang asas kat dapur seperti minyak masak, air, dan sebagainya tak perlu lah saya senaraikan ye)

-Kailan
-Bawang putih
-Sos tiram

Alamak.. senangnya..

Ok, jom masak.

Mula-mula hempuk dan cincang kasar bawang putih, kemudian goreng.  Ok siap, tolak tepi dulu.

Sekarang jom kita settlekan kailan pula. Didihkan air dalam periuk, taruk minyak sikit, lebih kurang dua sudu besar (agak-agak lah ye).

Bila air dah mendidih, masukkan kailan.  Sebelum layu dan lembik, angkat dan letak dalam pinggan.

Tuangkan sos tiram atas kailan tadi dan taburkan bawang putih goreng.

Tada..
 

Senang kan?

Selamat mencuba!!