Wednesday, May 28, 2014

Sibuk? Jom Jadi Multifunction (Jangan Sampai Malfunction Sudah..)

Iyargh.. iyargh.. (geliat dulu, lama tak blogging).

Sibuk gila (konon...). Kesian sibuk. Gila.

Adui, itulah, lama tak menulis baru mula dah merapu.

Sempena konon-konon sibuk ni nak la kongsi sikit cara-cara menyiapkan makan malam dalam masa setengah jam sahaja.

Sebab balik kerja sampai rumah pukul 6.30 ptg dan mesti keluar balik untuk jemput incek papa ngam-ngam lepas maghrib.

Katakan maghrib pukul 7.20, antara 6.30 ptg sampai 7.20 semua di bawah ini mesti dibuat:
1- angkat kain.
2-sidai kain (pagi-pagi sebelum pegi kerja bagi anak dara jepun tu cuci baju)
3- Layan anak-anak nak ribena, nak susu, nak itu, nak ini, nak buang air, nak gaduh.
4- Mandikan dan servis dua orang budak yang high voltage.
5-Masak (nasi dengan sekurang-kurangnya dua lauk. Cukuplah..)
6-Masak air.
7-Solat maghrib.

No. 1 dan 2 tu kalau tak sempat sangat boleh skip. No. 3 sampai 7 adalah wajib.

Jadi, gunakan masa sebaik mungkin. Oh ye, jangan lupa, expect the unexpected contoh macam tengah masak anak berak, nak buang air, muntah, etc. Jangkakan juga  keadaan yang lebih tough seperti anak dah berak tapi tak nak cuci bontot. Mmph, biasa tu.

Ok, salah satu cara masak makan malam yang boleh ditinggalkan kat dapur tanpa perlu pemantauan adalah cara kukus atau kalau tak faham kukus tu apa, steam.

Salah satu lauk yang biasanya perlu dipantau tapi boleh convert kepada cara steam adalah ayam masak kicap. Walaupun ayam tu beku.

Sampai rumah je apa-apa hal pun masak air dulu - satu dalam cerek, satu dalam periuk kukus. Ops, jangan lupa keluarkan ayam dari freezer dan rendam.

Sambil tunggu air masak boleh angkat kain, dah sidai baru, switch on ubat nyamuk, spray kat mana patut, cuci tangan, dah buat susu, ribena, dah buka Upin dan Ipin ke, Mickey Mouse ke, Atomen ke, ok, dah 6.45, jom terjun ke dapur.

Mula-mula siapkan periuk kukus (isikan air yang dah didih tadi, tenggek atas dapur) cuci ayam, rendam dalam air suam, sambil-sambil hiris halia, ketuk bawang putih, masak nasi. Ini semua biasanya boleh siap dalam masa tujuh minit tertakluk kepada terma dan syarat (syaratnya tiada iklan dari anak-anak. Hee..)

Dah? Ok, bilas ayam, isikan dalam loyang, tabur halia, bawang putih, patahkan sikit kulit kayu manis, renjis kicap manis dan kicap cair masin, kukus. Tambah apa-apa menu ringkas - telur dadar atau goreng sayur atau potong je ulam-ulaman atau celur kailan untuk buat kailan sos tiram (kailan ni pun tertakluk terma dan syarat - bawang putih goreng dah ada yang siap dalam balang). Resepi kailan boleh rujuk sini.

Ok, dah pukul tujuh malam, boleh say bye-bye see you kat dapur dan mandikan dua budak high voltage, siapkan, sapu apa-apa patut, bedakkan bagai, siapkan diri sendiri pulak, pakai baju, minyak wangi, bedak, pakai telekung tunggu azan. Dah azan terus solat. Selesai solat jenguk dapur tutup api, tutup lauk semua, cabut kepala gas, keluar jemput incek papa.

Macam marathon. Kalau lif pulak lambat terpaksa panjat tangga sebab keta parking atas. Itu dah tak marathon, dah jadi iron man lah pulak. Naik tangga dengan dua budak yang perasan terer taknak mama pegang. Ingat senang? Kau cuba. Heee...

Tapi kalau agak-agak tak sempat, balik petang dengan jalan jam, hujan, etc, jangan masak. Balik jemput incek papa singgah kedai mamak makan roti canai. Ehehe... Kelebihannya? Boleh mnegelakkan stress. Ahaks.

Tips tambahan:

1- Kalau ada masa boleh buat sambal belacan lepas tu isikan dalam bekas-bekas kecil, bekukan dalam freezer. Jadi lauk makan malam boleh siapkan ulam-ulam dengan sambal belacan. Timun pun jadi je..

2- Kalau ada masa lagi lebih boleh buat gulai atau asam pedas, pack dalam bekas, simpan beku dalam freezer. Jadi balik kerja kukuskan lauk beku sambil goreng ayam atau ikan. Kena cara makan malam empat lauk boleh siap setengah jam.

3- Kalau ada lagi masa tambahan boleh buat sambal tumis ikan bilis simpan dalam fridge. Yang ni tahan lama. Silap-silap boleh buat nasi lemak je. Sambil tunggu telur rebus dan nasi masak boleh sidai kain sambil menyanyi riang.

Dulu-dulu masa sekolah aku jumpa ayat ni:

'To do two things at once is to do nothing'.

Boooo....

5 comments:

Nizam.Ariff said... [Balasan]

Sungguh superwoman la ko...

julie shahril said... [Balasan]

wah..cekapnya buat keje umah. tabikkk. anak dah nak msuk 3 pun masih tangkas, kita anak baru sorang dah nak pitam rasanya, hihi.

oh ya, puan mama dan incek papa balik keje x sama yer?

cinta said... [Balasan]

@Nizam.Ariff
maha super Dia yg menganugerahkan ilham dan kesihatan. kot tak, takdo dayo den nk buek tu sumo.

cinta said... [Balasan]

@julie shahril
tangkas? err rasanya kan cheong lbih tepat kot. heee..

cinta said... [Balasan]

@julie shahril
lupa jwb soklan lg 1. incek papa ot je manjang. elok le, cari duit lebih, periuk dh tambah bosar.