Tuesday, July 18, 2017

Mi Megi Kari Home Made yang Bebas MSG


Kadang-kadang tekak mengada-ngada tak mau makan nasi. Teringin pulak mi megi kari. Tapi kalau anak-anak tengok diorang pun nak juga. Masalahnya perencah mi segera ni kandungan msg melampau. Tak sesuai untuk kanak-kanak.

Jadi meh kita buat mi megi kari yang bebas msg.

Mula-mula cari mi yang macam dalam gambar tu. Jenama ni mi dia tebal sikit. Ada satu jenama lagi tu mi dia nipis sangat.

Lepas tu siapkan bahan-bahan untuk kuah kari megi yang macam cair tu.

Bahan-bahan:
-Bawang besar (hiris)
-Bawang putih
-Udang kering / udang geragau (direndam dan bersihkan)
-Rempah kari (bancuh dengan air jadikan paste kari)
-Santan / susu cair / susu segar (sikit je lebih kurang 2 atau 3 Oz)

Mula-mula tumiskan bawang putih yang dah ditumbuk dengan udang kering.

Bawang besar tu boleh ditumis sekarang atau kalau suka boleh masukkan lepas masukkan air nanti. Ikut selera masing-masing lah.

Bila dah naik bau dan dah nak tukar warna tumiskan paste kari.

Bila dah naik minyak tuang lah air. Berapa banyak air tu bergantung kepada berapa banyak mi.

Kalau bawang merah tu belum ditumis masa awal proses tadi boleh lah masuk masa ni.

Lepas tu masukkan lah santan atau susu. Buat cair-cair je.

Dah tu taruk le garam..

Kalau nak meriah tambah lah ayam ke tauhu ke sawi ke fish ball ke fish cake ke. Kalau takde pun takpe. Jadi la megi bujang.

Lepas tu taruk le mi megi tu. Sama ada dah rebus siap-siap atau nak didihkan dalam kari. Suka hati lah.

Dah tu nak hidang tabur lah bawang goreng ke daun bawang ke.

Siap. Senang kan.

0 comments: