Thursday, June 18, 2015

Cabaran Berpuasa

Sekarang ni rasa aku tak makan dan tak minum bukan lagi dugaan yang besar.

Melainkan kepada mereka yang mualaf (termasuk muslim yang dah baligh tapi baru nak belajar berpuasa) mungkin.

Banyak lagi benda lain yang lebih mencabar.

Bergantung kepada individu.

Lain orang lain ketahanannya.

Bagi sesetengah orang tak dapat korek hidung itu lebih mencabar.

Bagi pengantin baru pulak lain cabarannya.

Bagi kaki gosip, terseksa juga menahan info-info sensasi daripada diledakkan.

Ramai juga yang bangun sahur itu jadi cabaran terbesar.

Dan bagi si grumpy menahan sabar itu paling menyeksakan. Lebih-lebih lagi time jalan jam balik kerja.

Begitu juga si kaki carut. Ada saja tersasul.

Aku?

Cabaran terbesar tiap kali puasa adalah nak minum air banyak waktu sahur.

Sampai sekarang masih belum berjaya.

9 comments:

julie shahril said... [Balasan]

cabaran terbesar 1st ramadhan pagi tadi bila train buat hal...ye, mulut saya tersasul dgn kata2 seperti: bongok. kan dah kurang pahala puasa. ni baru hari pertama puasa. hai la mulut...bersabar lah!

cinta said... [Balasan]

@julie shahril

bongok tu memang faveret word eh? hihi..

tiga lalat said... [Balasan]

salam. hee semalam ptg balik keje memey trafik jam giler depan opis tu kann., sibbaek sy merempit jeeer., hehe2

cinta said... [Balasan]

@tiga lalat

Salam. Smlm sy keluar tepat jam 4.30. Masa tu tak berapa jam.

Merempit saya tak reti. Membonceng pun mcm kayu. Haha..

tiga lalat said... [Balasan]

salam cik cinta, dlm blog sy tadi komen psl 'TJS' positiv quote tu apedia., cerr citer, sy blurr2 gituu ;p

Fendi Rocka said... [Balasan]

kat ofis ramai gadis seksi..cabaran jugak tu

cinta said... [Balasan]

@tiga lalat

Salam. Ala.. tj qa kat ofis yg slalu emel +ve quote tu... hehe.. klau bckground dia pkai gmbar2 tu mcm feeling lebih +ve kot.

cinta said... [Balasan]

Lawa ke? Ha2..

tiga lalat said... [Balasan]

ooo tjsow tuu., hahar2 lenkali ckp bia terang sikit, ;p