Kalau suka boleh letak cili kering sekeping.
Bahan-bahan tadi cukup untuk buat kari sebanyak 3 1/4 periuk sebesar (sekecik) sauce pan. |
Tumiskan semua bahan sampai naik bau dan bawang nampak perang, lepas tu pes kari tadi kasi terjun dalam periuk. Kacau (takut hangus) sampai pecah minyak.
Lepas tu masukkan ikan (ini adalah kari ikan. Kalau nak buat ayam bezanya cuma guna serbuk kari ayam).
Kacau-kacau kari biar meresap kat ikan.
Lepas tu masukkan air asam jawa dan air. Biar mendidih. |
Tada... dah siap. Cukup untuk dua ke tiga orang makan. |
7 comments:
Mcm kari mamak...?
Biasanya letak santan kan? wahh ni boleh cuba nanti ni hehe.
Mcm kari mama 😆
Santan tu versi melayu. Ini versi india. Cuba jgn tak cuba.
sedap tuu kari mak., ;p
Belum cuba dh tahu sedap. Hebat betul wak ×D
Rasanya ikan merah. Ha nampak - 'rasanya'. I is inesen too. Hahaha.
Belasah je ikan apa. Kalau nak buat kari kepala ikan lagi sedap kalau jenis ikan yg byk isi n lemak.
Kepala salmon pn sedap. Sampai korek n sedut2 mata dia. Mmm..
Post a Comment