Thursday, February 16, 2017

Saranan Mak Cik Peah (bukan nama sebenar)

Seorang mak cik yang tak pernah kahwin tanya seorang perempuan yang dah tiga tahun kahwin - "bila nak dapat anak?"

Soalan yang sangatlah tak patut ditanya aku rasa.

Bukan je sebab macam tak jaga sensitiviti. Tapi juga sebab soalan bila tu sesuatu yang jadi di atas izin Allah.

Soalan bila nak dapat anak ni susahnya nak jawab macam nak jawab soalan bila nak mati. Takde siapa pun tahu bila dia akan mati ye dak.

Tapi perempuan tu jawab baik-baik - "belum ada rezeki.." clichè jawapannya. Eheh.

Tapi lepas tu mak cik tu bagi cadangan yang cukup bernas - "kau buatlah."

(Adoi mak cik. Ingat buat anak macam buat cekodok? Buat-buat terus jadi?)

Tapi atas dasar bersangka baik dan hormat orang tua aku terjemahkan cadangan 'buat' itu maknanya ikhtiar berubat. Boleh gitu? 😅

8 comments:

Nizam.Ariff said... [Balasan]

Tak..tak...
Memang dia suruh buat kat situ gak, dia nak tengok.... kah kah kah

Manusia Berubah said... [Balasan]

alangkah tak patutnya makcik yang BELUM KAHWIN tu tanya soalan sebegitu..

emo ni..! emo...!
tolong jauhkan makcik tu daripada aku.. :p

ehh.. by the way, dah bersalin..? serius..? mana cerita bersalin.. jenuh scroll last last entry... ngeeee... :p

...

cinta said... [Balasan]

Klau betul lah itu maksud dia, she'd better b careful wt what she askd for. Ha3.

cinta said... [Balasan]

Dah.. tp citer bersalin takkan dipublished. Hehe. Tak retilah nk citer pengalaman bersalin ni.

Cuma best part kali ni incek papa diberi penghormatan potong tali pusat. Mcm potong riben perasmian gitu. He2.

tiga lalat said... [Balasan]

knape x reverse tnye mkcik u bila nak kawen .,,bila nk dpt anak ramai2 7 8 lapan lagik., hijhik2

ewanthology said... [Balasan]

mungkin makcik tu sekadar nak cari point untuk start a conversation... nak jadi peramah skit, nnt senyap je org kata sombong plak... tapi tetiba terjadi OVER peramah plak..hehe

cinta said... [Balasan]

Takleh nk reverse soalan la wak. Mk cik peah dh menopause 🙊

cinta said... [Balasan]

Haha. Mgkin la kot. Salah pilih topik lak.