Wednesday, November 7, 2012

10 DON'Ts When Organizing A Function

Bulan ni banyak syarikat yang buat hari keluarga dan 'Annual Dinner'. Jadi sebagai panduan bersama terutama untuk komitti penganjur yang bakal mengadakan acara tersebut, sila beri perhatian terhadap nota-nota berikut yang telah disumbangkan oleh 'seseorang' untuk mengelakkan komitti anda dikutuk sehingga tahun depan. Ngeri siot..

*Ops, maaf sebab nota dalam bahasa Inggeris. Original daripada 'orang itu'.

Lesson Learnt:
10 DON'Ts When Organizing A Function - Major Highlights

Function type: Corporate Family Day + Annual Dinner

1-Don't give a bad design t-shirt when some should pay for it to participate.

2-Don't provide incomplete schedule. Many don't know breakfast is served on the 2nd day when the schedule provided only mention the 1st day program.

3-Don't arrive late (committee) when the VIPs arrive on time.

4-Don't ask the VIP to go to the registration table and register and take their lucky draw no. when they already took their seats.

5-Don't let the CEO queue up to register.

6-Don't mess up the lucky draw number.

7-Don't make a food container/shower gel/towel as a lucky draw prize when many of the participants are professional group (This is not kindergarten family day. Foul.)

8-Don't nominate an Egyptian dress as the best dress when the theme is Arabian. To think that Egypt is Arab is like seeing Japanese as Chinese. General knowledge is a must to the selection juries.

9-Don't let the professional paid MC to use his own pocket money as the giveaway because the organizer has run out of prize.

10-Don't be offensive when receive critics upon such a dreadful function.

*Artikel ini tidak bermaksud untuk mendedahkan kelemahan atau memalukan sesiapa. Segala isi yang dipaparkan sekadar panduan untuk dijadikan iktibar kepada mana-mana komitti yang bakal menganjurkan acara tahunan syarikat - kata 'orang itu'.


Tambahan:
Don't reveal the company's name masa mengutuk acara tersebut kerana pihak syarikat tidak ada kena mengena dengan kepincangan acara. Mendedahkan nama syarikat hanya akan memalukan diri sendiri. Huhuhu..

4 comments:

CiKPuaNLawA said... [Balasan]

sangat2 setuju .....

kampeni tak salah.... komiti yg patut organized betul2..
kalau event tu sederhana tapi proper organized ..
kompom meletop.. sampai tahun depan orang cerita yang baik2 jerr...
kans2...

psstt..jom kite buat family day sendiri.. ihhi...

cinta said... [Balasan]

best idea tuh. family day tingkat 21 orait gak. okeh, masuk kalendar tahun depan.

liza aziz said... [Balasan]

keh keh keh,,,nak tau sape 'org itu' je...hihi

hai mama,,selamat kembali..kita gak yang xkembali lagi ni..haihh laa...

cinta said... [Balasan]

uit. mama baru mcm sihat walafiat.

org tu kata biarlah rahsia. hee..