Wednesday, November 21, 2012

Melukis Dengan Cahaya

Sekarang ramai orang hobinya snap foto. Ramai yang ada kamera mahal yang jenis ada teropong tu, apa nama tu, DSLR? DLSR? DSAI? Entahlah. Aku bab bidang ni memang fail. Nak on pun aku tak tau mana butang nak ditekan.

Aku kagum dengan orang-orang yang berhobikan snap gambar ni yang pandai bereksperimen dan mengeksploitasi cahaya, sudut dan setting-metting lalu menghasilkan gambar-gambar yang boleh buat aku tenung dan termenung lama-lama.

Seronok tengok orang-orang ni melukis menggunakan cahaya, teringin juga aku nak lukis guna cahaya macam diorang. Jadi berbekalkan kamera kecik otomatik yang aku dapat free masa beli TV yang mana anak aku yang umur 2 tahun tu pun pandai guna, aku pun cuba jugalah melukis menggunakan cahaya ni.

Jangan cakap pasal ntah ape shutter, setting itu, setting ini lah bagai, sebab aku tak faham bebenda tu sume. Lagipun kamera yang aku pakai ni tak ada setting untuk benda-benda tu sume. Tapi tak taulah kot tiba-tiba teropong besar tu boleh fit pulak kat kamerayangdapatfreemasabeliTV ni. Keh keh keh, jahat betul imaginasi aku.

Inilah hasilnya..

Salah satu spesis bunga melur

 Suka tang curl kat hujung kelopak tu

 Incek Semut: Tumpang lalu kak...

 Rupa-rupanya tengah-tengah bunga tu ada semut menyorok

Tiba-tiba nampak ni. Macam pelik.

Agaknya benih dia kot..

Tak tau apa nama bunga ni

Ni batang pokok bunga yang tak tau nama tu

Close up kat atas tanah pulak

 Bunga ni tumbuh kat celah-celah rumput tapi lagi tinggi dari rumput

Sepohon bonsai dalam pembikinan oleh Incek Kimi

Cuba ambil angle dari bawah konon nak bagi nampak macam pokok besar tapi spoiled dengan bumbung kat atas tu

Bonsai dalam mangkuk megi

Wayar-wayar yang melilit pokok ni diperbuat daripada tembaga, khas untuk buat bonsai.  Incek Kimi sanggup terbang ke Siam untuk cari benda alah ni.

Ok dah.

2 comments:

CiKPuaNLawA said... [Balasan]

siyes cakap cantek giler gambo2 ni yang di tangkap dengan menggunakan kamerayangdapatfreemasabeliTV

brand ape...?...sampai semut pon jelas kelihatann..

kamera kita pon tak boleg buat gitu.... hebaattt...

cinta said... [Balasan]

tima kasih sebab puji gmbar2 tu (malu-malu sambil pintal2 ujung tudung. eheh..)

brand ape ye, cek jap, ha, brand panasonic lumix DMC-LS85. kamera kecik tu..

gambar tu sume saya dah edit pkai photoscape. hehe.. tipu skit..