Thursday, April 23, 2015

Selekeh


Bila aku mekap aku tahu aku tak lah bertambah jelita tapi aku tetap suka untuk menghabiskan dua ke tiga minit untuk bermekap.

Sebab bila mekap aku rasa lebih bersedia dan yakin. Dalam ertikata sebenar aku pe-rasa-n lebih lawa. Atau paling tidak, terkeluar dari liga mukabarubanguntido.

Walaupun bila letak gambar aku yang dah mekap sebelah gambar Neelofa gambar aku akan seolah-olah jatuh pada titik buta atau paling cun pun nampak macam Neelofa sebelum mekap.

Tapi sampai hari ni dah sebulan aku tak berbedak lepas bedak aku habis dan nafsu untuk beli bedak baru dikekang oleh perancangan untuk berjimat demi menyahut seruan kerajaan supaya rakyat berjimat dalam berbelanja menjadikan bedak itu nampak seperti bukan satu keperluan.

Sedangkan bedak muka itu adalah syarat sah mekap.

Dalam masa yang sama stok kanta lekap pula dah habis dan aku belum order baru atas sebab yang sama.

Jadi bulan ni aku banyak pakai spek. Nak jimatkan penggunaan kanta lekap.

Nak jadi lebih sedap cerita kisah benar ini kasut kerja juga masa ni lah dia nak rosak. Tau lah kasut murah. Eheh.

Yang tinggal cuma selipar makcik-pergi-rewang dan selipar itulah yang aku pakai ke pejabat. Nasib baiklah selipar itu ada jenama dan sedikit mahal jadi tak lah orang mengata. Agaknya lah.

Specky dengan cermin tebal sebab pakai cermin biasa (murah..) dengan power ribu-ribuan, muka tanpa mekap waima secalit bedak, dilengkapi selipar rewang. Wah wah wah. Santai kau gi ofis.

Oh ye, handbag pun ranggi sangat - beg yang sebelum ni  aku pakai untuk  isi extra diaper dan botol susu.

Beg kerja yang rupa macam beg paparazi bawak kamera dengan buku nota dan roti dan air mineral tu baru bulan lepas dah tak berbaloi diselamatkan lagi lepas poket koyak, zip rosak dan akhirnya putus talinya.

Chup! Hentikan imaginasi liar kamu. Imaginasi selalunya melebih-lebih. Aku rasa korang dah imagine rupa aku ala-ala makcik pengerusi mesyuarat tingkap kan?

Aku rasa tak lah sampai tahap tu tapi sipi-sipi tu ada lah kot.

Eh, perfume pun sikit je lagi nak habis.

Aku rasa ini namanya ujian penampilan.

7 comments:

SuzieLAWAti said... [Balasan]

mintak sikit la powder leng lui...

selipor tu ok jer... spek ada gaya pe...
(jab..jab...leh klem kan kat kompeni beli kanta lekap baru..)

ok jer... beg plastik bunyik2 tu yang epik... kiteOrang (ksu n kjulie) selalu je berpenampilan macam tu...

soping kat klcc lagi.... ahhaa...
(tak beli apa2 la tapi nye...)...

peduli lah orang kata... yang penting apa yang kita buat tu.. kita tak kacau orang n susah kan orang pon.. ;)

cinta said... [Balasan]

@SuzieLAWAti

kak su, leng lui takde bedak sbb dia mmg tak pakai bedak.

lense tu mmg boleh claim tapi skrg tgh jimat sblm dpt gaji. ngehh..

plastik bunyi2? supik ghok ghak eh? ha ha. tak faham boleh tanya org klate. hi2.

kena peduli jgk kot sbb kalau melampau selekehnya boleh mencemar pemandangan org lain. ha ha.

julie shahril said... [Balasan]

jumpa kat toilet, kat lif....xde rupa mcm makcik pon...mcm anak dara ada lah...hihihi...

dah2...gi beli kontek lens...takpe...company tanggung dgn gst skali...hehehe, buat spek mata baru terus, company tanggung juga.

aTieYusof Family said... [Balasan]

hihihi..saya pun sejak dua tiga menjak ni dah kurangkan beli alat mekap..jimat.hehe.. sy just pkai yg asas shj.. tu pun tetap nmpk mcm makcik2..haha

cinta said... [Balasan]

@julie shahril

ha ha.
pandai kak julie beli jiwa.
tgh simpan duit ni nak beli kambing aqiqah. hee..

cinta said... [Balasan]

@aTieYusof Family

ha ha. kita sama kelab ye.

Dewi Aja said... [Balasan]

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)