Wednesday, January 29, 2014

Mama Jangan Pakai Kain Tu..

Sampai rumah dah lambat, kung-kang-kung-kang kat dapur - keluar lauk beku, rendam air suam, tadah air, masak air, lari ke balkoni - angkat kain, sidai kain, lari ke belakang - masuk kain dalam mesin basuh, ke dapur pulak - kung-kang-kung-kang lagi kat dapur sambil layan kanak-kanak riang nak itu nak ini, mulut kecoh itu ini (biasa la mama, kan cheong..) menjawab soalan-soalan ulangan kanak-kanak riang (semalam dah tanya, hari ni tanya lagi, kalau tukar jawapan lain kang dia marah), lari pegi bilik air, sorang budak atas toilet seat, sorang dijirus-jirus diusap-usap, tukar pulak, sorang atas toilet seat, sorang main air, sarung lampin, spenda, seluar baju, bedak bagai, kecebur-kecebur pulak untuk diri sendiri, solat, tup tup jam dah pukul 8.10 mlm.

Janji dengan Incek papa nak jemput dia pukul 8.30. Alamak, kena cepat ni. Dalam tergesa-gesa menyarung baju aku capai satu skirt panjang yang satu-satunya available dan menepati spesifikasi untuk keluar dan tiba-tiba si leng lui menjerit dengan cemas.

"Mama, jangan pakai kain tu...!!" Muka dia memang giler cemas.

Aku belek-belek skirt tu intai atas bawah luar dan dalam sambil tanya, "Kenapa? Ada apa?" Takut juga kot-kot dia nampak lipas ke merayap masuk dalam skirt.

Dan leng lui jawab dengan suara yang masih cemas "Mama jangan pakai kain tu.. Mama buncit...."

Dan aku gelak guling-guling.

Cis..

6 comments:

Nizam.Ariff said... [Balasan]

errmm...

baby?

Daddy Ziyyad said... [Balasan]

hahahaha

leng lui hanya berkata benar..

cinta said... [Balasan]

@Nizam.Ariff
eh, pandainye..

cinta said... [Balasan]

@Daddy Ziyyad
ha ha ha. betul. ngaku..

CiKPuaNLawA said... [Balasan]

ade lagi ke....?!... wahhh... Alhamdulillahhh....

jujur ... anak2 memang jujur...

sebab selalu jugak kena tegur 'umi gomok.."

cinta said... [Balasan]

@CiKPuaNLawA
hehe, alhamdulillah.. ada yg ckp antor tgh laut pn jadi jgk.. amboi mulut dia. hehe.. hehe, gomok ke?