Thursday, September 22, 2016

Rindukan Mereka yang di Depan Mata

Macam biasa dan macam kebanyakan ibu-ibu lain balik kerja berkejar ke dapur, berkejar ke ampaian, berkejar ke toilet kalau anak tiba-tiba report "mama, nak shi shi".

Kaki, tangan (er.. mulut juga) bukan kata dah macam lipas kudung tapi dah macam lipas mutan.

Anak gi jenguk kat mesin basuh dan cakap "aik, mama mana? Tadi ada kat sini." Sekali mamanya dah ada kat luar tengah ampai kain.

Bila dia keluar cari mamanya lagi sekali dia cakap, "aik, mama mana? Tadi kan kat sini." Rupanya mamanya tengah sibuk berkungfu kat dapur.

Bila masuk dapur sekali lagi anak naik hairan, "aik, mana mama? Tadi ada sini." Mama kat bilik air tengah cebok adik rupanya.. mmph.. busuk.

Rupa-rupanya anak yang cari mama tu nak bercerita kat mama kat sekolah tadi cikgu ada buat eksperimen sains, cikgu tanya cita-cita, dia nak cerita cita-cita dia.

Bila mamanya berlari sana-sini buat kerja rumah dia pun sama mengekor kat belakang bercerita sambil joging.

Kesian. Mama kejar masa la sayang. Semua nak siap sebelum maghrib.

Tapi lagi kesian bila mama tengah masak ada yang buat muka comel datang mintak dukung mintak peluk mintak cium. Alahai..

Tau tak betapa seksanya hati bila anak mintak dukung tapi kita terpaksa kata tak boleh, mama tengah masak.

Aih.. rindu lah nak main dengan anak-anak tanpa gangguan.

5 comments:

Nizam.Ariff said... [Balasan]

Boleh.....tp kena ada bibik la....

cinta said... [Balasan]

Dh serik dgn bibik.

julie shahril said... [Balasan]

suruh papanya dukung

cinta said... [Balasan]

Papanya blk keja kena study mlm ada kelas. Tp kot xde kelas pn masalahnya anknya nk mamanya aje camana.

Nizam.Ariff said... [Balasan]

Have to add in or take out something la beb....otherwise no change .. then biz as usual......