Thursday, June 2, 2016

Menangkap Makhluk Halus

Itu hari selepas beberapa hari balik kampung, balik rumah masuk dapur aku disambut makhluk halus bersayap yang terperangkap dalam oven.

Cak! Seprais!!
Lepas tu teringat perangkap lipas yang aku buat. Cepat-cepat buka kabinet bawah sinki.

Aku rasa ada dalam 4 bangsa lipas ada dalam tu. Dan entah berapa generasi - atuk nenek anak cucu. Agaknya lah.


Nak buat perangkap lipas ni senang je.

Mula-mula cari balang plastik, isikan sisa-sisa roti ke biskut ke dalam tu, sapu keliling balang sebelah dalam dengan minyak masak yang dah pakai atau marjerin, tutup dengan plastik yang dah dilubangkan agak-agak muat untuk lipas masuk, seal plastik tu dengan getah, ikat ketat kat mulut balang tu, tinggalkan balang tu kat tempat yang lipas suka bersiar-siar. Lepas beberapa hari pergilah tengok berapa ekor makhluk halus ni terperangkap dalam balang.

sumber: anonymous

Lepas tu kalau kau rajin (baca:takde keja) kau simpanlah dalam frame dan letak label. Heheh.

Selamat mencuba.

4 comments:

julie shahril said... [Balasan]

kat rumah ada lipas gak...rasanya dah berumahtangga kot kat dapur sbb slalu tgk anak lipas terkedek2 berjln melintas lantai dapur, lapar kot.

boleh tiru idea perangkap lipas ni...thanks!

cinta said... [Balasan]

Sila cuba. Dh dpt nnti tunjuk kat zhareef. Hehe.

Daddy Ziyyad said... [Balasan]

Hahahaha..ok, thanks! Nampak effektif perangkap lipas home-made tu....nak letak jugak dlm kereta! :P

cinta said... [Balasan]

Dlm keta ye.. ha2 typical keta org ada ank. Den paham.