Thursday, April 14, 2016

Inovasi

satu-satunya lauk makan malam tadi.
Incek papa: Masak apa ni ma?

Pn mama: Entah. Belum bagi nama.

*****

Minggu ni ramai ahli kelab yang tak sihat dan sebagai caretaker aku kena pastikan diet mereka sihat dan tidak memudaratkan penyakit masing-masing.

Itu hari dah buat sup ayam. Sup daging pun sudah. Mi sup pun sudah. Semua tak berminyak dan tidak pedas. Betul-betul patuh arahan doktor.

Tiba-tiba mati akal nak masak apa. Hari-hari makan sup jernih. Takut pulak ahli kelab naik bosan.

Godek-godek peti sejuk jumpa isi ayam dan daun bawang yang dicilok secara halal dari pasu mak mertua. Hehe.

Hiris bawang hiris halia, tumiskan dengan minyak seminima mungkin. Terjunkan daging ayam, tabur serbuk kunyit, kacau-kacau dan tuang air untuk kuah.

Tabur garam, tabur daun bawang.

Tada... siap. 5 minit.

Oh ya, pastikan guna api besar.

Hidangkan dengan nasi lembik atau bubur nasi.

0 comments: